Gyógyszer: elkészült az újabb megszorító csomag

Úgy tűnik, hogy a gyógyszerkassza idei megszorítása csak kezdet volt, a betegeknek és a gyógyszeripar szereplőinek az igazi húsba vágóintézkedések jövőre lépnek életbe. Az egészségügyi államtitkárságnakszeptember végéig kellett elkészítenie a Széll Kálmán-terv (SZKT)gyógyszerkasszát érintő intézkedéseinek második csomagját, amelyet ahéten társadalmi egyeztetésre is kiküldtek, a kormány honlapján pedig arészleteket kivonatolva nyilvánosságra is hozták.

A kormány még tavasszal döntött arról, hogy két év alatt 120milliárdot kell megtakarítani a 343 milliárdos gyógyszerkasszán,mégpedig úgy, hogy a betegterhek ne növekedjenek. A tapasztalatok aztmutatják, mindez nem volt több kommunikációs trükknél: akoleszterincsökkentő gyógyszerek jelentősen drágultak, az új támogatási rendnek köszönhetően 908 vényköteles gyógyszer ára csökkent, ugyanakkor közel ennyi medicinadrágult. Azaz, aki nem működik együtt a kormánnyal, ragaszkodik agyógyszereihez és nem a preferált készítményt veszi be, annak sokkaltöbbet kell fizetnie.

A júliusban életbe lépő 11 pontos csomag idén arra volt elég, hogy agyógyszerkassza alultervezéséből kialakult 25,9 milliárdos lyukatbetömjék, ám a kormány azzal számol, hogy a konvergenciaprogram szerintjövőre esedékes 83 milliárd forintos megszorítás közel kétharmadát ezekaz intézkedések adják. Ezt fejeli meg jó esetben az a 32 milliárdforintos megtakarítási csomag, amelyet most dolgozott ki az egészségügyi államtitkárság, és amelyet Orbán Viktor már februárban megelőlegezett.

Fotó: Túry Gergely

“Aki elvesztegeti felelőtlen életmóddal ezt a tőkét, annak jobbanhozzá is kell járulnia az egészség megőrzését célzó közös kiadásainkhoz” – mondta évértékelőjében a miniszterelnök.

Leszoksz vagy fizetsz!

A jövőre életbe lépő tervek szerint ugyanis azok a szív- ésérrendszeri, krónikus tüdőbetegségben vagy cukorbetegségben szenvedők,akik nem tartják be a kormány által előírt terápiát, drágábban kapjákmeg a gyógyszereiket. Az ellenőr a háziorvos lenne, aki az E-recepten keresztül látná, mikor váltja ki a beteg a gyógyszert, részt vesz-e a jogszabálybanelőírt életmód-változtató programon, és ennek köszönhetően valóbanjobbak-e az értékei.

Az már most megjósolható, hogy a beteg a drágább gyógyszere miatt aháziorvoson vezeti le a dühét, és nem az ötlet kitalálóján. Mindezugyanis a gyakorlatban azt jelenti, hogy például a dohányzó krónikusobstruktív tüdőbetegségben szenvedőknek leszoktató programon kell résztvenniük. Ha ezt nem teszik meg, vagy azután is dohányoznak (és ezt azorvos is jelenti), akkor az 1500 forintos gyógyszert 6700 forintértkaphatják meg. A kormány szerint erre azért van szükség, mert atízmilliárdokat dob ki az állam feleslegesen a beteg-együttműködéshiánya miatt, ráadásul így 2 milliárd forintot megtakaríthatnak akasszán. Más kérdés, ilyen feltételek mellett mennyire mérgesedik el azorvos és beteg közti kapcsolat, illetve, hogy a páciens ezek utánkiváltaná-e a gyógyszereit.

Még tovább szigorítaná a kormány az egyedi méltányosság szabályait. A ritka betegségben szenvedők támogatás nélküli, drága készítményeihez az OEP bizonyos esetekben adott hozzájárulást, ám 2010 óta az azonoshatóanyaggal végzett terápia esetében mindössze 50 főnek. Most eztszigorítanák meg úgy, hogy az OEP eldöntheti, vagy 50 főnek segít, vagybetegenként évi 8 millió forintot ad. Tavaly egyébként közel 2800 betegkapott egyedi méltányosságot 5,53 milliárd forint értékben. A mostaniszigorítással két év alatt 5 milliárd forintos megtakarításraszámítanak. A közgyógyellátottak esetében pedig még szélesebb körbenhatároznák meg, hogy mi az a gyógyszer, amit kvázi ingyen kaphatnak meg.

Fotó: Túry Gergely

Lényeges változást jelenthet az is, hogy a kórházban beadottinfúziós, injekciós és drága onkológiai készítményekért heteket is várni kell majd. Számos készítményt ugyanis az eddigijáróbeteg-finanszírozásból átsorolnak kórházi finanszírozásba, azaz amit eddig a gyógyszerkasszából fizettek, azt most a kórházaknak kellállniuk. Igaz, a kormány információink szerint nem az egészségügyiintézménnyel fizettetné ki a számlát, hanem az OEP a nagykereskedővelvagy a gyártóval egyezne meg. Hogy ez pontosan mit jelent, azt azáltalunk megkérdezett szakemberek sem értették.

Elképzelhetőnek tartották, hogy ez lehet az előfutára az”eredményesség” alapján történő támogatásnak. A tervek szerint jövőre az állam akkor fizetné ki a rákbetegek kezelését, ha az sikeres. Azaz akezelést tulajdonképpen a gyártónak kell előfinanszíroznia, és habeválik, akkor az állam is beszáll a készítmény támogatásába. Kérdésviszont, hogy ekkora kockázatot melyik piacon működő vállalkozás mervállalni.

Csőd jön, de kinek?

Az SZKT miatt nem lesz életbiztosítás a gyógyszeriparban dolgozni:azt egyelőre nehéz megmondani, hogy a 34 ezer dolgozóból hányatmenesztenek az intézkedések miatt. Egyelőre azt sem lehet megmondani,hány patika fog bezárni, és emiatt hány beteg jut majd hozzá nehezebben a gyógyszerekhez. De az biztos, hogy utóbbival a kormány is számol,emiatt nem túl piacbarát mentőövet dob azoknak a patikusoknak, akikegyetértenek a kormány mottójával, „az egészségügy nem üzlet”.

Azzal, hogy az állam az olcsó gyógyszereik irányába tereli alakosságot, hogy a patikákból kórházi finanszírozásba sorol át bizonyoskészítményeket, hogy a közgyógyellátási szerek ára csökken, illetve,hogy a nagykereskedők a gyártóktól kapott kedvezmények csökkentését apatikusok kedvezményének csökkentésével kompenzálja, az idei 3,6milliárd forintos árrés-kiesés mellett jövőre ennek háromszorosávalszámolhatnak az amúgy is fizetési nehézségekkel küzdő patikák.

Fotó: Túry Gergely

Éppen ezért, hogy folytassák az antiliberalizációs törekvéseiket, agyógyszertárláncokra különadót vetnek ki. Mindezt azzal indokolják, hogy a gyártók és a nagykereskedők a megszorongatás eredményeképpenerőteljesebben fogják behajtani a gyógyszertáraktól a kintlevőségeiket.Elnézőbbek lesznek a kormány szerint viszont az általuk üzemeltetettpatikákkal. Ezért a vidéki, családi tulajdonban lévő patikusokat akarják jobban támogatni, mégpedig úgy, hogy a most is létező szolidaritásidíjat nem az egyes gyógyszertáraknak kell a forgalmuk után fizetni,hanem az azonos adószámon működő vállalkozások, patikaláncokközfinanszírozott forgalma alapján. Ráadásul a 6 százalékos mértéket 8százalékra emelnék. Az ebből befolyó összeget pedig a kis forgalmú,vidéki patikák között osztanék szét.