Gyógyszer minden vírus ellen?

Egyes vírusfertőzések ellen már vannak gyógyszereink, és a vírusokokozta betegségek egy részét évtizedek óta képesek vagyunk oltásokkalmegelőzni. Ezek a gyógyszerek és oltóanyagok azonban csak egy-egy adottvírustörzs vagy -család ellen hatékonyak – és még az ellen sem mindig,mert ha mutálódik, a kutatóknak újra kell tervezniük a hatóanyagot.Ezért születik minden évben újabb és újabb influenza elleni vakcina.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) lexingtonilaboratóriumában Todd Rider és munkatársai olyan célpontot kerestek,amely minden vírus által fertőzött sejtben megtalálható, de azegészségesekben nem. Ha egy ilyen célpont ellen dolgoznak ki gyógyszert, az ép emberi szövetek károsítása nélkül tudnák befolyásolni a fertőzött sejteket.

Abból indultak ki, hogy a vírusok örökítőanyaga „hosszabb”, mint azemberi sejteké: míg az emlőssejtek ribonukleinsava maximálisan 23építőelemből (ún. bázispárból) épül fel, addig a vírusoké szinte kivétel nélkül legalább 30-ból. Találtak egy molekulát az immunrendszer védelmi arzenáljában, amely ki tudja aknázni a vírusoknak ezt a jellemzőjét. Ez az „őrszem” molekula – egy enzim, amelyet PKR-nek neveztek el – képesmegtalálni a 23 bázispárnál több elemből álló ribonukleinsavakat,pontosabban azokat a sejteket, amelyekben ilyen hosszúságú örökítőanyagtalálható. Az ilyen anyag nagy valószínűséggel vírustól származik. Hapedig a vírus már a sejtben van, akkor rohamléptekkel megkezdi sajátmaga megsokszorozását, hogy minél több további sejtet legyen képesmegfertőzni. Az új gyógyszer nemcsak ezt a vírusszaporodást képesblokkolni, hanem az immunrendszert is riasztja.

HIRDETÉS

Rider és munkatársai a PKR enzimet összekapcsolták egy fehérjével(APAF–1), amely az egészséges szervezetben a rombolásért felelős – akkor van például szerepe, ha be kell indítani egy rákossá vált sejtelpusztítását. Amint a PKR azonosítja a vírus által fertőzött sejtet, az APAF–1 aktiválódik, és beindítja a sejtpusztítást. A vírus általmegfertőződött sejtek így elpusztulnak, és a vírusoknak nincs tovább hol szaporodniuk.

„Ha néhány vírus ki is szabadul a megtámadott sejtből, a gyógyszerhatására elvesztik fehérjeburkukat, amely a sejtek közötti vándorlásbansegíti őket, és így már jóval kevésbé képesek megfertőzni a környező épsejteket” – véli Rider. Amint arról – a kizárólag független lektorokáltal elbírált tudományos közleményeket megjelentető tudományosfolyóirat – a PLoS One (Public Library of Science) hasábjainbeszámoltak, a gyógyszert egereken próbálták ki. Először enyhe emberiinfluenzát okozó vírusokkal fertőzték meg az állatokat, később súlyosbetegséget kiváltó kórokozókkal, például H1N1 madárinfluenza-vírussal. A gyógyszer mind a 14 vírus ellen bevált – elpusztította azokat asejteket, amelyekben vírusok szaporodtak, de a többit nem károsította.Rider szerint találmányuk olyan súlyos kórok ellen is bevethető lesz,mint az Ebola – amely már bioterroristák eszközeként is szóba jött –vagy a HIV-fertőzés.

Van azonban még mit finomítani a DRACO-nak elnevezett új gyógyszeren. Mivel elég nagyméretű molekula, nehezen lép be az emberi sejtbe. Ezenazonban lehet segíteni egy olyan elem beépítésével, amely megkönnyíti asejthártyán való átjutást. A kétkedők szerint a nagyobb gondot inkább az jelenti, hogy a DRACO minden megfertőződött sejtet elpusztít. Hapéldául valakinek vírusos hepatitisze (fertőző májgyulladása) van, nagyvalószínűséggel minden májsejtje fertőzött. Akkor pedig nem a vírus,hanem a gyógyszer hatására a vírusokkal együtt elpusztuló májsejtjeinekhiánya, azaz a májelégtelenség végez vele.