GYÓGYSZERÉSZI KAMARA: A PATIKÁK ÖSSZEFOGNAK PLUSZPÉNZÜK MEGMENTÉSÉÉRT

Augusztus elsejével csökkent a gyógyszer-nagykereskedők és emelkedett a patikák árrése. A Népszava szombati számában írt arról, hogy a nagykereskedők egymás után mondják fel a gyógyszertáraknak nyújtott különféle kedvezményeket, s a patikusok úgy vélik, nem sok marad meg az átcsoportosított árrésből származó előnyeikből.

A lap szerint azáltal, hogy a kormányzat mintegy 3–3,2 milliárd forintot elvett a gyógyszer-nagykereskedők árréséből, és ezt átcsoportosította a patikatulajdonosokhoz, vagyis a kiskereskedőkhöz, tovább mélyítette a két, egymással amúgy is érdekellentétben lévő fél közötti bizalmi válságot.

Hankó Zoltán az MTI-nek hétfőn kifejtette: a miniszteri rendelet megjelenését követően a három legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő – a Teva, a Phoenix és a Hungaropharma – szinte egyszerre bontotta fel a patikákkal kötött szerződéseit. Most minden gyógyszertárnak új szerződéseket kell kötnie a nagykereskedőkkel. Ezekben viszont a nagykereskedők – a kedvezmények, a fizetési határidők, a szállítási feltételek megváltoztatása révén – igyekeznek visszavenni azt a pénzt, amelyet a kormányzati átcsoportosítással elvettek tőlük.
 Hozzátette: a gyógyszerésztulajdonban lévő kisebb nagykereskedők változatlan feltételekkel szállítanak tovább a megrendelőknek. Az viszont kétségtelen tény, hogy a forgalom 90 százalékát a három „nagy” nagykereskedő jelenti.


A gyógyszerészi kamara elnöke szerint a nagykereskedők kihasználják erőfölényüket a patikákkal szemben. Így a gyógyszertárak egyetlen esélye az összefogás, ennek keretében úgynevezett beszerzési szövetségeket kell kötniük, hogy megfelelő súllyal tudjanak fellépni a nagykereskedőkkel szemben – tette hozzá.


Az MGYK hamarosan egyeztetni fog a nagykereskedőkkel. Egyelőre még nincsenek összesített adataik arról, hogy az új szerződések értelmében mennyit vennének vissza a patikáktól, de Hankó Zoltán bízik abban, hogy a nagykereskedők csak egy részét veszik vissza az általuk elvesztett összegnek.