Gyógyszergyártók csatáznak a Facebookon

A Merck KGaA szerint a közösségi háló fontos marketing eszköz és az oldal nagy érték,hozzátéve, hogy mivel versenytársról van szó, az idő igen fontostényező. A Merck KGaA tavaly márciusban kötött megállapodást aFacebookkal arról hogy a cégnek kizárólagos joga van a www.facebook.com/Merck oldal használatára – áll a BBC hírében.

A német cég idén október 11-én fedezte fel, hogy már nincs joga az oldalhoz, és hogy a tartalmat a Merck & Co menedzseli.

A két gyógyszergyárnak eredetileg ugyanaz volt a tulajdonosa,Darmstadtban, 1668-ban alapította egy patikus a cégeket. De az I.világháború után a német vállalatnak a jóvátételi csomag részeként  lekellett mondania a külföldi leányvállalatairól. (A jóvátételt aversailles-i békeszerződés során rótták ki Németországra 1919-ben,összegét 269 milliárd aranymárkában határozták meg, ezt később többszörmódosították.)

A Merck KGaA ügyvédje, Robert Horowitz postázott egy levelet és egysor e-mailt is írt különböző Facebook munkatársaknak, azt tudakolva, mitörtént facebook-oldallal. Szerinte a válaszolók vagy nem értik aproblémát, vagy szándékosan ködösítenek. Az ügyvéd telefonon is keresteaz illetékest, de azt válaszolták neki, hogy jelenleg senki nemelérhető, aki segíteni tudna a kérdésben.

Jogi lépések

A Merck KGaA azóta petíciót nyújtott be New York állam Legfelsőbb Bíróságához.

Marketing szakemberek szerint a Facebook-oldalak azért képviselneknagy értéket, mert segítségükkel sokkal több embert lehet elérni, mintpusztán a cég weboldalával, és személyre szabottan lehet az adottcélcsoport számára üzeneteket közvetíteni.