Gyógyszerhamisítás: börtön járhat érte

Több mint 1,1 milliárd euró értékben foglaltak leszellemitulajdon-jogot sértő árut az Európai Unió határain az elmúltévben, ebből 27 millió volt a hamis gyógyászati készítmény, döntőtöbbségük Indiából, kisebb részük Kínából származott – áll az EurópaiBizottság most nyilvánosságra hozott jelentésében. A hamis gyógyszerekpiacának növekedése évi 12-16 százalékra tehető. Európában a teljesforgalomnak a 10, nálunk becslések szerint a 3 százaléka hamisítvány, ez évente 50 milliárd eurós adókiesést okoz a tagállamok költségvetésének.


Magyarországon is fellendülőben van ekészítmények kereskedelme – mondta lapunknak Székely Krisztina, aHamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni vezetője.Ezeket a készítményeket nem laboratóriumi környezetben állítják elő, ahatóanyagokat emberi fogyasztásra alkalmatlan anyaggal pótolják.Találtak már krétaport, kábítószert, színes készítményekben pedigtöltőanyagként téglaport, míniumot – avat be a hamisítás fortélyaiba. Abűnözők fejlett nyomdatechnikai eszközöket használnak, így azt is nehézmeghatározni, a csomagoláson szereplő biztonsági elemek hamisítottak-e.

Hazánkban folyamatos a vonatkozó jogszabály revíziója, így európaiszinten, hatékonyan léphetnek majd fel a hamisítók ellen – véli SárköziAlexandra. A szabálysértésről szóló kormányrendelet márciusiszigorításával a bírság megduplázódott, 100 ezer forint lett, azengedély nélkül forgalmazott vagy hamisítvány gyógyszert pedigelkobozzák a hatóságok. További szigorítás várható a módosított Btk.elfogadásával, amely vélhetőleg új gyógyszerhamisítás elleni tényállástis tartalmaz majd, szabadságvesztést is magában foglaló büntetésitételekkel – mondta Székely Krisztina.