Gyógyszerhiány miatt szakítják meg a kemoterápiát

Jakub Szulc egészségügyi miniszterhelyettes csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a készítmények hiányát a lengyel piacra beszállító Sandoz gyógyszervállalat osztrák gyárának átmeneti leállítása okozta. Véleménye szerint nem kell tartani a gyógyszer kivonásától, mert a gyártást technológiai átalakítások miatt függesztették fel. 

Maciej Krzakowski onkológiai szaktanácsadó szerint a nagy onkológiai központokban nincsenek gondok a betegek ellátásával, míg a hírportálon olvasható interjúkban több páciens arra panaszkodott, hogy napok óta nem kezelik, mert a kórházak és a gyógyszertárak kifogytak a kezeléshez szükséges gyógyszerből. 

Lengyelországban csak a hiánycikké vált citosztatikumok vannak regisztrálva, ami kizárja más gyártók készítményeinek behozatalát. Szakértők szerint emiatt a minisztérium átmenetileg célimport jóváhagyásával oldja meg a problémát. Szulc közlése szerint több kórház kérvényezte a hiányzó citosztatikumok vagy az azokat helyettesítő készítmények importjának engedélyezését, de a tárcának eddig senki sem jelezte, hogy leállítottak volna kezelést. 

Lengyelországban a tavalyi adatok szerint félmillió daganatos beteget kezeltek, és évente 168 ezer új rákos megbetegedést diagnosztizálnak.