Gyógyszerkassza: kellenek az újabb megszorítások

Márciusban 3,46 milliárd forintos többlettel zárt az Egészségbiztosítási Alap, miután februárban 6,3 milliárdos többletet hozott össze. Legutóbb 2008 nyarán volt arra példa, hogy két egymást követő hónapban is többletet mutatott az E. Alap egyenlege. 

Ezzel összesen az első negyedév végén 2,8 milliárd szufficitet halmozott fel, ami a korábbi évekhez képest szép teljesítmény. 

Lássuk a részleteket! 

Az OEP részletes márciusi pénzforgalmi adataiból kiderül, hogy a főbb bevételek (mind a járulékok, mind pedig a központi költségvetési támogatások) a terveknek megfelelően teljesülnek, míg az egyéb bevételek (például a gyógyszergyártói befizetések és baleseti adó) a tervezettnél jobban hizlalják a költségvetést. A kiadási oldal összességében az előirányzat mentén halad, a gyógyszerkassza azonban még mindig kilóg a sorból. 

Baleseti adóból 1,2 milliárd forint származott márciusban és ezzel már összesen 10,7 milliárd forint folyt be ezen a címen, ami az egész évre tervezett 24 milliárdos előirányzat 44%-a. A gyógyszergyártók az első negyedévben összesen 23 milliárd forintot fizettek be az E. Alapba, ami az éves terv 44%-a. 

Túlköltésben a gyógyszerkassza 

A gyógyszerkasszát érintő, idei évre ígért pótlólagos intézkedések miatt kiemelt figyelem övezi a gyógyszertámogatások havi kiadásait. Márciusban 26,8 milliárd forintot költött az állam a gyógyszerek támogatására, ami még mindig meghaladja a 23 milliárd forintos havi előirányzatot. 

Az első három hónapban az egész évre tervezett gyógyszerkiadások 30%-a jött össze: a 277 milliárd forintból 84 milliárd forintnyi kiadás teljesült, időarányosan (az első negyedévben) 15 milliárd forintot ér el a túlköltés. 

A kormány a pár napon belül nyilvánosságra kerülő frissített konvergencia programban mutatja be, hogy milyen új lépésekkel takarít meg plusz 10 milliárd forintot a gyógyszerkasszában (a Széll Kálmán Terv keretében 83 milliárd forinttal vágja vissza a kasszát idén a kormány, most ezt tervezi még megfejelni). 

A Széll Kálmán Terv ránehezedik a gyógyszerkasszáraAz Országos Gyógyszerterápiás Tanács (OGYTT) titkára szerint fontos az országos közbeszerzés, de ez nem jelenti azt, hogy az év végére valamennyi hatóanyagra vonatkozóan országos közbeszerzés lesz érvényben. Hankó Balázs egy csütörtöki, budapesti konferencián azt mondta: a rendszert előbb egy kisebb, de jól definiált hatóanyagkörben tesztelik, majd fokozatosan terjesztik ki – írja az MTI. 

Beneda Attila, az egészségügyi államtitkárság kabinetfőnöke, az OGYTT társelnöke a központosított gyógyszer- és orvostechnikai közbeszerzésről szóló tanácskozáson kiemelte: tevékenységük kezdetén még nem látták, hogy a Széll Kálmán Terv rá fog nehezedni a gyógyszerkasszára. Jelenleg minden innovatív, hatékonyságot növelő módszert be kell vetniük annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló forrásokból biztosítsák a leggazdaságosabb és a legbiztonságosabb gyógyszerellátást – tette hozzá. 

Az egyik ilyen intézkedés, amelynek révén az államtitkárság jelentős megtakarításokra számít, a kórházak központosított gyógyszerközbeszerzése. Ebben jelentős szerepe lesz az OGYTT-nek, amely a közelmúltban tartotta alakuló ülését. A gyógyszerterápiás tanács legfőbb feladata az lesz, hogy kialakítson egy egységes országos kórházi gyógyszeralaplistát, emellett szakmai és gazdasági szempontok alapján folyamatosan elemzi és értékeli a kórházi gyógyszerfelhasználást, s az országos kórházi gyógyszerközbeszerzések szakmai előkészítéséért és értékeléséért is felel majd – ismertette Beneda Attila. 

A központosított gyógyszer-közbeszerzési eljárás lebonyolításáért a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), azon belül is az Egészségügyi Szolgáltató Zrt. lesz felelős. 

Drexler Donát a cég vezérigazgatója kifejtette: a zrt. gazdasági társaság, de 100 százalékban állami tulajdonban, a GYEMSZI fenntartása alatt áll. Ennek megfelelően nem a profitra törekednek, a közbeszerzési eljárások során a cél a maximális verseny kialakítása az ellátásbiztonság garantálásával.