Gyógyszerkassza: továbbra is tartani kell a gyeplőt

Különösen, hogy a büdzsé eleve 55 milliárd forinttal szűkösebb a tavalyi, 276 milliárd forintos tervnél, amit végül is a 37,4 milliárddal túlléptek, így ténylegesen 315,1 milliárd forint ment el a gyógyszerek támogatására. Nem véletlen, hogy jóllehet a radikális kasszaszűkítést végül is nem hajtották végre, a tervezett 39 milliárd forinttal szemben 49 milliárd forintot kell befizetniük idén a gyógyszergyártóknak az Egészségbiztosítási Alapba.


Mivel, tekintettel a lakosság rossz egészségi állapotára, a gyógyszerfogyasztást nem lehet érdemben csökkenteni, a kormány továbbra is a patikaszerek árának mérséklésére koncentrál, az olcsóbb orvosságok preferálását szorgalmazza. Vagyis folytatódik a kötelező árverseny, az úgynevezett vaklicit, a patikusoknak fel kell hívni a betegek figyelmét, ha az orvos által rendeltnél kedvezőbb árút is kiválthat.


Az egészségbiztosító adatai szerint jelenleg Magyarországon 5843 gyógyszer van forgalomban, ebből 3865-öt támogat a biztosító. A kifizetett támogatás mintegy harmada, 2106 kap normatív – 25, 55 vagy 80 – százalékos támogatást. A finanszírozás másik harmada 960 orvosság 50, 70 vagy 90 százalékos ártámogatására megy. A tb-támogatás 38 százalékát költi a biztosító 765 gyógyszer 100 százalékos támogatására. Jelenleg nagyjából 1600 olyan termék van ma a piacon, aminek egyhavi adagja 300 forint alatt megvehető a patikában.

Forrás: Világgazdaság