Gyógyszertárak a népegészségügyért

Az úgynevezett patikaalap 2013 harmadik negyedévétől olyan, türelmiidővel rendelkező, kedvező kamatozású hitelkonstrukció elérhetőségétbiztosítja a gyógyszerészek részére, mely lehetőséget nyújt agyógyszertárakban történő, 25 illetve 50 százalékot meghaladótulajdonrészhez való jutáshoz. A patikaalap elősegíti, hogy agyógyszertárban dolgozó gyógyszerészek a gyógyszertárak többségitulajdonosaivá váljanak.

A gyógyszertári szolgáltatási díj mostani bevezetésével az állam agyógyszertárakon és a gyógyszerészeken keresztül olyan szolgáltatásbiztosítását várja el, mellyel a beteg- és gyógyszerbiztonság javul atámogatott gyógyszerek kiadása során. Ez első lépésben a vénykötelesgyógyszerek és gyógyszertárban készített magisztrális gyógyszerekesetében jelent előrelépést. A gyógyszerészek által nyújtottgyógyszerbiztonsági szolgáltatás keretében a betegek részletesebbtájékoztatást kapnak gyógyszerükkel kapcsolatban: tájékozódhatnak abeszedett gyógyszerek közötti kölcsönhatásokról, az esetleges azonoshatóanyagú gyógyszerek együttes szedésének következményeiről. Ezáltal agyógyszertárak és a gyógyszerészek a mellékhatásokkal kapcsolatosfigyelőrendszer aktív részeseivé válnak. Az új szabályozás agyógyszertárak számára is előírja a népegészségügyi programokban valóaktív szerepvállalást.

A szolgáltatási díjat nem a betegek, hanem az állam fizeti agyógyszerészeknek. A szolgáltatási díj elosztása pedig segíti a vidékikisforgalmú gyógyszertárak stabilitását.

(Egészségügyért Felelős Államtitkárság)