Gyorssegély a gyógyszerkasszának? – Reagált az OEP

41 milliárd felszabadítása

A napilap cikke szerint ha a kormány nem dönt gyorsan, akkor szeptember közepére elfogyhat agyógyszerek támogatására szánt keret. 70 milliárd forintos gyorssegélyre lenne szükség, hogy elkerülhető legyen idén az összeomlás, ám az OEPegyelőre a 41 milliárd forintos tartalék felszabadítását kéri. AzEgészségbiztosítási Alap költségvetésében a gyógyszertámogatásokon belül található a gyógyszertámogatási céltartalék 41 milliárd forintosösszege, ennek fedezetét a gyártói befizetések képezik.

Azengedélyről a nemzetgazdasági miniszter és az emberi erőforrás miniszter dönthet, ám a gyakorlatban ennek nagy jelentősége nincs, mert csupánegy költségvetési elszámolásról van szó.

Nem annyira drámai a helyzet, mint elsőre tűnik

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csütörtökön tette közzé az E-Alapjúliusi költségvetésének részletes számait. Ebből kiderül, hogy az állam gyógyszertámogatásra 25 milliárd forintot költött, így az első héthónapban a bruttó gyógyszerköltések 186 milliárd forintra rúgnak szemben az előirányzott 161 milliárd forintos költéssel. A túllépés azonbancsak első ránézésre nagyon magas, miután a támogatás kiáramlásnövekedésével párhuzamosan a gyógyszergyártók terhei is jelentősennövekedtek. Júliusban például 7 milliárdot fizettek be, ezzel az elsőhét hónapban 53 milliárd forintnyi bevétel teljesült, ami már mostmeghaladja az egész évre tervezett előirányzatot.

Amikortehát a gyógyszerkassza túlszaladásáról beszélünk, akkor érdemes a”nettó” kiadások (a gyártói befizetésekkel csökkentett bruttótámogatáskiáramlás) alakulását vizsgálni. Ebben a tekintetben egyáltalán nem olyan drámai a helyzet: a nettó kiadások hét hónap alatt 136milliárd forintot tettek ki, ami csupán 5 milliárd forinttal haladja meg az időarányos előirányzatot. Vagyis nagymértékű elszaladásról nembeszélhetünk az első hét hónap után.

A kockázatokkal ugyanakkor érdemes tisztában lenni, a jegybank szakértői az idei évre mindössze 15 milliárdos túlszaladást valószínűsítettek.

Megszólalt az OEP

Az OEP péntek délelőtt kiadott közleménye szerint a Népszabadság cikke “minden alapot nélkülöző, valótlanságokat állít”.

“A gyógyszergyártók és forgalmazók a támogatással értékesített termékeikután bizonyos összeget visszafizetnek a költségvetés részére, annakérdekében, hogy a kiadások tartható mértékűek legyenek. Ez a rendszer
működik már évek óta. Az így befolyt pénzt a kormányzat újra a gyógyszerektámogatására kívánja felhasználni, így minden évben technikailagszükséges ennek lehetővé tétele a
költségvetésben. Ennekmegfelelően idén is ez az intézkedés biztosítja a gyógyszerkasszaegyensúlyát” – magyarázza az egészségbiztosító az általunk korábban márleírt összefüggést.

“Ez a lépés a költségvetési törvénybenelőre meghatározott, így valótlan ennek hiányként való feltüntetése” -teszi hozzá az OEP, amely emlékeztet arra, hogy “az elmúlt időszakbantöbb, a racionálisabb gyógyszerfelhasználást szolgáló intézkedéstvezetett be, úgy hogy folyamatosan biztosítva legyen a betegekzökkenőmentes ellátása”.

“Ez a pénzügyi átcsoportosítás isezt a célt szolgálja. A fentiek alapján megerősítjük, hogy agyógyszerellátás támogatása biztonságban van Magyarországon” -hangsúlyozza.