Háború dúl a patikusok között?

Úgy tűnik, nem megy zökkenők nélkül a gyógyszerészi kamarai választás. Ajelenlegi vezetőség lapunk információi szerint a megyei helyszíneken jóeséllyel megmaradhat, azonban a fővárosban átrendeződni látszanak azerőviszonyok. Erre utalhat, hogy a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) alelnöke,Hankó Zoltán a szervezet honlapján meglehetősen élesen bírálja a gyógyszertárihálózatok “aktivizálódását”. Mint leírja: van, ahol a lánctulajdonosai úgy döntöttek, hogy a közgyűlés idejére minden gyógyszertárukatbezárják, gyógyszerészeik jelenlétét a közgyűlésen elvárják, és részvételüketaz általuk vezetett jelenléti íven fogják ellenőrizni. Saját jelölteket ismegpróbálnak a kamarába juttatni.

Lapunknak egy neve elhallgatását kérő érintett patikus elmondta: a vádakellenére sajnos nincs igazán komoly szervezkedés, pedig a mostani kamaraivezetés nem képviseli a szakma egészének érdekeit. Ezt bizonyítja például aMagyar Közlönyben közzétett, a gyógyszertárak személyi feltételeiről szólórendelet is. Ennek előírásai ugyanis szinte mindenben az MGYK álláspontjáttartalmazzák. Közben például − derül ki az egy hónappal ezelőtti egyeztetésről készített,lapunk birtokába jutott minisztériumi dokumentumból − a MagyarGyógyszertár-Tulajdonos Gyógyszerészek Szövetsége egyáltalán nem tartjaidőszerűnek a létszámminimumra vonatkozó előírások meghatározását.

A gyógyszerészek közül sokan úgy látják, hogy elsősorban abevásárlóközpontokban lévő patikák ellehetetlenítése a cél. A napi 12 órásnyitva tartással működő egységekben ugyanis a gyógyszerészek számát meg kellenekétszerezni ahhoz, hogy megfeleljenek az új szabályoknak. Ennek következményepedig vagy rövidített nyitva tartás, vagy az alkalmazási feltételekváltoztatása (minimálbérre bejelentés) lehet. Ennyi képzett szakember nem isáll rendelkezésre, így mindenképpen csökkenhet a patikák száma. Egyeneskövetkezmény lehet, hogy ismét hosszú sorok alakulnak ki az ügyeletesgyógyszertárak előtt (az ügyeletesség már most sem éri meg senkinek).

 

Szinte mindenki úgy látja, hogy a rendelkezéseknek két éven belül (ennyitürelmi időt adnak) akkor felelhetnének meg a patikák, ha az árrésük jelentősennőne. Erre azonban nem sok esély látszik. Már csak azért sem, mert agyógyszerek árával kapcsolatban szintén most megjelent, az említettegyeztetésen határozottan elutasított szabályozás éppen a csökkenés irányábahat. A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége szerint ez további forráshiányteredményezhet, a gyógyszerészi többségi tulajdon kialakulása (amit az idénhatályba lépett törvény tűz célul ki) az illúzió kategóriájába kerül.

 

Jelenleg tömegesen állnak gyógyszertárak a csőd szélén − hangzott el aminisztériumi egyeztetésen. A patikák átlagos nettó forgalmának ugyanisjelenleg is nyolc-kilenc százalékát teszi ki a bérköltség, miközben agyógyszerek (amelyek a forgalom 95 százalékát adják) nettó árrése nem éri el a13 százalékot.