Háborút nyert Szócska Miklós

A kormányülésről kiszivárgó információink szerint a kabinet elé már csak a Semmelweis Terv került, nem volt olyan koncepció, mely versenyképes lett volna a Szócska Miklós csapata által előkészített szakmai elképzeléssel. Az EgészségügyértFelelős Államtitkárnak sikerült a főleg az állami tulajdonláselőnyeit-hátrányait firtató szakmai kérdésekre válaszolni. Akormány rábólintott arra is, hogy az intézmények működtetése mellett azönkormányzati tulajdonban lévő intézmények tulajdonjoga isvisszaszálljon az államra. Egyelőre két út tűnik járhatónak: az egyik megoldás szerint a kórházak, szakrendelők a Magyar NemzetiVagyonkezelő Zrt. tulajdonába kerülnének, de a fenntartója a NemzetiErőforrás Minisztériuma lenne. Pillanatnyilag ez országos intézeteket tulajdonlása, működtetése is e metódus szerint zajlik. A másik megoldás szerint az állam nevében a NEFMI gyakorolná a tulajdonosi jogokat is.

Mint arról már korábban írtunk, a Fidesz frakció múlt hetihajdúszoboszlói frakcióülésén az államtitkárnak az önkormányzatilobbival kellett szembe néznie. Az új, most formálódó önkormányzatitörvény „árnyékában” ez nem volt könnyű csata, hisz a Fidesz erősembereinek zöme egyben önkormányzati pozíciót is magáénak tudhat: Kósa Lajos, Pokorni Zoltán, Rogán Antal, Lázár János véleménye meghatározó. A Fideszen belül az önkormányzati lobbi ereje nem gyenge, hisz a 261 fős kormánypárti frakcióból 70-80 képviselőnek van valamilyen önkormányzati posztja.

A frakcióülés után Lázár János szólalt meg először, akinek nyilatkozataegyértelmű állami tulajdonlásról szólt, és többek között arról isbeszélt, hogy a frakció abban is állást foglalt, hogy a kórházak és aszakrendelők ne a kormányhivatalok felügyelete, hanem központi államiszerv irányítása alá tartozzanak. “Koncentrált, jól fegyelmezett,partikuláris érdekeken kívüli irányítás kell az egészségügyben” –összegezte a kormánypárti frakciók álláspontját Lázár János.

Ezzel szemben a MedicalOnline informátorai arról beszéltek, hogy Lázár bejelentése megelőzte a miniszterelnök döntését, Orbán Viktor akkor még meghagyta kormánya számára a kiskaput, hogy a vitás kérdéseket még tovább görgethessék. A mai kormányülésen Szócska Miklós minden nyitott kérdésre választ adott, és a miniszterelnök rábólintott, zöld utat kapott a Semmelweis Terv.