"Hálapénzt elfogadunk!" – legalizálná a parát a kormány

„Tízezer forinttól több millióig, havi szinten”- mondta a hvg.hu-nakaz egyik magánklinika szülész-nógyásza arra a kérdésre, mennyi a „aszokásos” hálapénz a szakterületén. „Mindig érdeklődve nézem a különböző fórumokat, ahol arról beszélnek, az egyes szülészeknél mennyibe kerül a szülés. Nem akarok álszent lenni, valóban lehet egy hallgatólagosegyezmény a páciensek és az orvosok között általában. Mégis igentúlzónak érzem, amikor arról beszélnek, hogy egy adott összeg alatt nemvezetnek le szüléseket. Mint ahogy azt is, hogy aszülész-nőgyógyászoknál kell a legtöbbet fizetni. Jellemzően ott megynagyobb tételben a paraszolvencia, ahol hosszú a várólista.”

A kérdés azután vetődik fel ismét, hogy az új Munka törvénykönyvébenszerepel egy javaslat a hálapénzről: a munkavállaló a munkáltatóhozzájárulása nélkül nem fogadhat el harmadik személytől díjazást. Azindoklás szerint a különféle anyagi juttatások, illetve borravaló vagyhálapénz elfogadása tilos, de ez alól a tilalom alól a munkaadófelmentést adhat. “A felmentés történhet olyan módon is, miszerint azáltalában kisebb összegű, szokásosnak tekinthető ajándék elfogadásátengedi csak meg a munkáltató” – áll a javaslatban.

„A hálapénz kérdés egyedüli elfogadható megoldása az, ha felemelik afizetéseket úgy, hogy minden egészségügyben dolgozó tisztalelkiismerettel tudja visszautasítani a paraszolvenciát azzal atudattal, hogy meg tud élni a fizetéséből” – mondta a lapunknak az egyik fővárosi kórház fül-orr-gégésze. „Minden, amit ezen felül kitalálnak,például hogy a munkáltató kezébe helyezik a döntést, csak a dolgokelkenése. Felháborítónak érzem.” Szerinte mindenki tudja, hogy létezikhálapénz, és senki nem akar vagy tud vele kezdeni semmit. “Van olyankolléga, aki semmit nem fogad el, és olyan is, aki ehhez köti agyógyítást. És a legtöbben egyik véglethez sem tartoznak” – véli. Asaját szakterültéről azt mondta, átlagosan, havi szinten „néhánytízezertől egy-két milliót lehet így pénzt kapni.”

„Mindenki fogad el hálapénzt, azok is, akik tagadják. Nyilván alelkiismereten múlik, hogy egy kiszolgáltatott embertől ki mennyit ésmilyen körülmények között fogad el. Havi nettó 160 ezer forintosfizetésemmel előfordul, hogy elteszek egy borítékot. Főorvos vagyok,több mint harminc éve gyógyítok. A kérdést a másik oldalról kellenemegközelíteni: vajon ki fogadná el a paraszolvenciát, ha azegészségügyben dolgozók rendesen keresnének? Irtózatosan megalázó, hogyborítékokat kell elfogadni vagy visszautasítani, ennyi tapasztalattal ahátam mögött” – ezt már az egyik fővárosi kórház sebésze mondja ahvg.hu-nak, akinek a területén szerinte „néhány tízezer és több százezer közötti a bevett összeg”.

Senki sem tudja, mennyi megy a zsebekbe

Fotó: HVG Archív

Ellenőrizhetetlen?

Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesületelnöke lapunknak viszont azt mondta, értelmezése szerint a javaslatnemcsak a hálapénzre, hanem a másodállásra is vonatkozhatna. „Igazábólminden a végrehajtáson múlik: kérdés, hogy ezt a munkáltató az adottintézményre vagy adott orvosra vonatkoztatja-e majd. Ha utóbbi, akkor az egyértelmű diszkriminációra ad lehetőséget. De ha az előbbi, akkor semtúl életszerű.”

Csiba nem igazán tudja elképzelni, hogy a gyakorlatban mikéntműködhetne. „Az egyik kórház majd kiírja magára, hogy nálunk nincsenhálapénz, a másik meg azt, hogy mi elfogadunk? Bárhogy is legyen, ezmunkáltatói oldalról dilemma.” Egy beteg meggyógyítása nem egy emberdicsősége, ezért jobb, ha a beteg úgy gondolja, hogy az intézménynekfejezze ki a háláját. A pénzt pedig vissza lehet osztani” – vélte azelnök.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke sem látja igazán, mikéntültethető át gyakorlatba a javaslat. A tiltás a hálapénzkriminalizálásához vezet – mondta nemrégen az Inforádiónak, hozzátéve,hogy szerinte a hálapénzt kategorizálni lehet és kell. „Van az előrekikövetelt hálapénz: ezt nem tolerálhatja az egészségügy, de van atényleges hála jeleként adott pénz.” A Munka törvénykönyvénektervezetében szerepel, hogy maximalizálni kell az elfogadható ajándékmértékét, amit a kórházigazgatók engedélyeznének vagy tiltanának. RáczJenő azonban ezt nehezen ellenőrizhetőnek tartja. Szerinte ajogszabályokban olyan jellegű kötöttségeket kell megfogalmazni, amelyekbetarthatósága egyértelmű.

Több egészségügyi közgazdászt is megkerestünk, szerettük volnamegtudni, mennyi pénzt költenek a magyarok paraszolvenciára. Egzaktválasza senkinek nem volt, a szakértők egyöntetű véleménye alapjánévente 30 és 70 milliárd forint közötti ez az összeg. Mivel a hálapénzegyik jellemzője éppen a láthatatlanság, ezért ennél pontosabban ezt nem lehet tudni. A KSH mérése szerint egyébként 30 milliárd körül fizetünk, míg a Tárki két évvel ezelőtt valamivel több mint 70 milliárdrabecsülte a zsebekbe kerülő pénz nagyságát.