Halláskárosodást okozhat a fájdalomcsillapító

Az kísérleti eredmények azt mutatták, hogy minél többször vett bevalaki ilyen szert, annál nagyobb volt nála a hallásvesztésvalószínűsége, különösen nagy kockázatot találtak azoknál, akik hetentelegalább hat napon vettek be ibuprofent, és az összefüggés az 50 évalatti nőknél volt erőteljesebb.

Az aszpirin szedése és a halláskárosodásközött nem találtak kapcsolatot a tanulmányban. Más szakértőkkifogásolják, hogy a halláscsökkenést nem mérésekkel, hanem arésztvevők kikérdezése, azaz önbevallás alapján regisztrálták atanulmány szerzői. A kutatócsoport 62 ezer nő adatait elemezte, akik aNővérek Egészsége Tanulmány elnevezésű vizsgálatsorban vettek részt1995 és 2009 között. A másfél évtized alatt mintegy 10 ezer nő számoltbe hallása károsodásáról.

A hetente két-három alkalommal ibuprofent szedő nőknél 13 százalékkal nagyobb volt a hallásvesztés kockázataazokhoz képest, akik hetente legfeljebb egyszer vettek be ilyen szert,az acetaminofen esetében pedig 11 százalékkal emelkedett a kockázat. Ahetente legalább hat alkalommal a két fájdalomcsillapító valamelyikétszedő nők körében 21-24 százalékkal volt gyakoribb a halláskárosodásazokhoz képest, akik legfeljebb egyszer vettek be a gyógyszerekből.

A kutatók magyarázata szerint a fájdalomcsillapítók csökkenthetik a belső fülben található csigába (cochlea) jutó véráramot.