Haltoxinnal a rák ellen

A Nature Communications című szaklapban publikált tanulmány egy olyan halakra ható toxin molekuláris mechanizmusát mutatja be, melyet a jövőben akár a daganatos betegségek gyógyszeres kezelésében is fel lehet majd használni.

A patogén Yersinia fajok alapvetően emberben bubópestist és súlyos gyomor-bélrendszeri fertőzéseket okozhatnak. A Freiburgi Egyetemen Dr. Thomas Jank farmakológus és társai a Yersinia család egyik kórokozóját, a Yersinia ruckerit tanulmányozták. Ez a kórokozó  felelős a lazacfélék vörösszáj betegségéért, amely nagy veszteségeket okoz a halgazdaságoknak. A kutatócsoport képes volt azonosítani a Y. ruckeri genomjában egy toxin injektáló szerkezetet. Kimutatták azt is, hogy az injektáló szerkezetben található Afp18 nevű toxin egy olyan enzim, amely az RhoA kapcsolófehérjét inaktiválja. Az RhoA fehérje felelős a sejtek számos létfontosságú folyamatáért, például az aktin filamentumok felépítésének és lebontásának szabályozásáért. Ezek a filamentumok nemcsak a sejtosztódáshoz szükségesek, hanem a tumoráttétek terjedéséhez is a szervezetben.

haltoxin-rak

A fejlődésbiológus Prof. Dr. Wolfgang Drieverrel szoros együttműködésben a kutatócsoport zebrahal embriókba juttatta be az Afp18 toxint, melynek hatására a sejtekben lévő aktin filamentumok összeomlottak, így nem jött létre sejtosztódás. Az Rho szabályozó fehérjék a daganatok növekedésében is részt vesznek, különösen a metasztázisok kialakításában van szerepük, ezért Freiburgi Egyetem kutatói úgy vélik, hogy nagy lehetőségei vannak a daganatok terápiájában ennek a hal toxinnak.

Forrás.