Harminc gyógyszerről jelentenek első körben a terápiás regiszterben

A múlt év végén megjelent egészségügyi salátatörvény rendelkezett arról, hogy létrehozzák az egészségügyi adatokat tartalmazóbetegségregisztert. A február elsején elindult terápiás regiszterképezheti az alapját később ennek a nyilvántartásnak. Abetegségregiszterben “személyazonosításra alkalmatlan módon” egykapcsolati kód fűzi majd össze az ellátott beteg, az egyes ellátásiesemények, köztük a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz-rendelésekadatait.

Ahogy a jogszabály is leszögezi, a személyes adatok védelme garantált – hangsúlyozta az OEP főigazgatója. Az OEP adatbázisa most mennyiségialapon működik, azt tartalmazza, hogy egyes gyógyszerekből éseszközökből mennyit használtak fel. A terápiás regiszter viszont egyadott betegségben szenvedő ember orvos-szakmai információit istartalmazza majd.

Sélleiné Márki Mária azt mondta: az év első felében a körülbelülharminc, tételes elszámolású gyógyszernél indítják a kötelező jelentésrendszerét, majd a második félévben hozzárendelik a tételesfinanszírozású eszközökhöz is.

A terápiás regiszter kialakítása az OEP számára fontos afinanszírozási protokollok és azok ellenőrzésének szempontjából.Ezenfelül az egészségügyi ellátás alapját képező szakmai protokollokkialakításában kulcsfontosságú jelentősége lesz annak, ha látni fogják,hogy a különböző betegségek kezelése során alkalmazott terápiáknakmilyen hatása van. Ez pedig hosszabb távon a gyógyszerkutatás, valamintaz orvostudomány fejlődését is magával hozza.

Ezeken felül a terápiás regisztert a gyógyszercégek is üdvözlik, mert az számukra is létfontosságú kutatás-fejlesztési tevékenységükhöz -tette hozzá.