Háromhavonta 10 milliárddal nő a kórházi adósság

Az első negyedévhez képest 9 százalékkal, 10,8 milliárd forinttal lett több,127,7 milliárd forintra emelkedett a kórházak félévi adóssága – derült ki azEgészségügyért Felelős Államtitkárság tegnap nyilvánosságra hozottösszesítéséből. Ezen belül a határidőn túli kötelezettség 41,8 milliárdról45,1-re duzzadt. A járó- és fekvőbeteg intézmények együttes kifizetetlenszámlája pedig 121,9 milliárdról 137, 9-re nőtt.

Ekkora összeget becsült korábban a Magyar Kórházszövetség is. Rácz Jenő elnökutalt a múlt év végi, 30 milliárdos adósságállományra, ami 10 milliárddalduzzadt föl az első negyedévben, s mint mondta, a tendencia folytatódik. Így évvégére 60 milliárd lehet az intézmények határidőn túli tartozása. Ez az okaannak, hogy a beszállítók egy része már csak készpénz fejében szállít akórházaknak. Úgy fogalmazott: 30 milliárd forint forrásbevonásra lenen szükségahhoz, hogy a tavalyi szinten maradjon az ágazat.

Azt is kijelentette: a jelenlegi egészségügyi ellátórendszer ebből aforrásból nem tartható fenn. Ezért vagy csökkentik a biztosító általfinanszírozott gyógyítási szolgáltatások körét, vagy 260 milliárddalkonszolidálják az ágazatot. Ellenkező esetben spontán mennek végbe aszolgáltatás szűkítések az egyes intézményekben.