Háromhavonta 10 milliárddal nő a kórházi adósság

Az első negyedévhez képest 9 százalékkal, 10,8 milliárd forinttallett több, 127,7 milliárd forintra emelkedett a kórházak félévi adóssága – derült ki az Egészségügyért Felelős Államtitkárság tegnapnyilvánosságra hozott összesítéséből. Ezen belül a határidőn túlikötelezettség 41,8 milliárdról 45,1-re duzzadt. A járó- és fekvőbetegintézmények együttes kifizetetlen számlája pedig 121,9 milliárdról 137,9-re nőtt.


Ekkora összeget becsült korábban a MagyarKórházszövetség is. Rácz Jenő elnök utalt a múlt év végi, 30 milliárdosadósságállományra, ami 10 milliárddal duzzadt föl az első negyedévben, s mint mondta, a tendencia folytatódik. Így év végére 60 milliárd lehetaz intézmények határidőn túli tartozása. Ez az oka annak, hogy abeszállítók egy része már csak készpénz fejében szállít a kórházaknak.Úgy fogalmazott: 30 milliárd forint forrásbevonásra lenen szükség ahhoz, hogy a tavalyi szinten maradjon az ágazat.

Azt is kijelentette: a jelenlegi egészségügyi ellátórendszer ebből aforrásból nem tartható fenn. Ezért vagy csökkentik a biztosító általfinanszírozott gyógyítási szolgáltatások körét, vagy 260 milliárddalkonszolidálják az ágazatot. Ellenkező esetben spontán mennek végbe aszolgáltatás szűkítések az egyes intézményekben.