Hátha nem veszi észre a beteg…

A gyógyászati segédeszközök gyártói és forgalmazói a költségvetés készítésének elrettentő példájaként emlegetik ma is, hogy a 2012-re tervezett 47 milliárdos kasszából miként párolgott el egy gondolatnyi idő alatt bő 3,5 milliárd forint. Ígyidén a segédeszközök támogatására 43,3 milliárd szerepel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár költségvetésében, annak ellenére, hogy a korábbi kiadáscsökkentő beavatkozások dacára már 2011-ben is túlfutott a kassza. Tavaly közel 45 milliárdot szántak e célra, ehelyett azonban több, mint 50 milliárd forint lett a tényleges kiadás, s hogy idén sem lehet sokkal jobbra számítani, arra a 2 százalékos áfa-emelés a garancia.

Mindezzel együtt a költségvetési cél – 43,3 milliárd – betartásához legalább 8 milliárd forintnyi megtakarítás válik szükségessé.

A kérdés itt is az, miként lehet úgy milliárdokat megtakarítani, hogy abból a rászorulók semmit se vegyenek észre. E politikai kívánalomnak nehéz eleget tenni, a döntéshozók legfeljebb abban reménykedhetnek, hogy a betegek például nem tudnak számolni, így nem veszik észre, ha esetleg – mint az az egyik javaslatban szerepel – csökkentik a szükséges, 80 százalékos ártámogatásban részesülő kötszerek kiadható darabszámát. Ugyanezen elv alapján átírnák – lényegében megemelnék – azt a hallásvesztési értéket, amely után a biztosított már jogosan tarthat igényt hallásjavító készülékre, míg a korábban – korszerűtlenségük miatt – a sebellátásból kikerült mull-lapok is visszakerülnének drágább kötszereket helyettesítendő.

Jelentős megtakarítást eredményezne az is, ha közgyógyellátási listáról az önálló életvitelt folytató, ám tartós kültéri járásra képtelen mozgáskorlátozottak a jövőben nem kaphatnának mopedet illetve motorkerékpárt. Mindkettő kihordási ideje 96 hónap, árukhoz – amennyiben nem szerepelnek a közgyógyellátási listán – 80 százalékban járul hozzá az egészségpénztár. A javaslattevők vélhetően abban reménykednek, hogy a fennmaradó 20 százalékos önrészt más forrásból is beszerezhetik a rászorulók.

Úgy tűnik, kézzelfogható közelségbe kerül viszont az orvostechnikai eszközök gyártóinak és forgalmazóinak régi kívánsága, az áfa csökkentése, amire egyébként az uniós szabályok is lehetőséget adnának. A javaslat szerint két támogatási kategória, a kizárólag 98 illetve 90 százalékos ártámogatásban részesülő termékeknél lenne célszerű a 27 százalékos áfát 5-re csökkenteni. Ez ugyanis a gyógyászati segédeszköz kasszának – s a betegeknek – jelentős megtakarítást eredményezne, miközben a költségvetés vesztesége sem lenne nagyobb néhány tíz millió forintnál.

Jelenleg a vércukormérő tesztcsíkok illetve a fehér bot forgalmi adója 5 százalék, ehhez társulhatnának a csonkharisnyák, a hanggenerátorok, a végtagok protézisei, s a kerekesszékek.