Hatszáz gyógyszerért fizethetünk többet

Mintegyhétszáz gyógyszer ára csökken október elsejétől átlagosan 13,5 százalékkal –tudatta a napokban az OEPaz MTI-nek küldött közleményében. Az immár ötödikalkalommal meghirdetett vaklicitet követő szokásos második kör továbbiárcsökkentést eredményezett: ebben a gyártók azért is vesznek részt, hogytermékük a támogatotti körben maradjon.

Hogy azOEP által elért alacsonyabb árból, azaz megtakarításból mi jut el a betegekhez,az a fixesítés után (az OEP által a termékekre nyújtott fix támogatás) a betegekáltal fizetendő térítési díj meghatározásakor derül ki. A Weborvos információiszerint több mint 450 termék esetében csökken a térítési díj, ugyanakkorcsaknem 600 termékhez drágábban jutnak a betegek, míg nem változik körülbelül1000 gyógyszernél a térítési díj október elsejétől.

Várhatóanhatvan gyógyszer delistázódik jövő januártól, ugyanis ezek termékek areferenciaterméknél több mint ötven százalékkal drágábbak, így három hónap utánkikerülnek a támogatotti körből.

Míg az OEPa vaklicitnek köszönhetően olcsóbban tud vásárolni (tavaly 28 milliárd forintmegtakarítást ért el a Pénztár), addig nemcsak a gyártók, de a nagykereskedőkés a patikák számára is veszteséget okoz az árrésbevétel csökkenése. Apatikusoknál rendre fennáll a raktáron lévő készleteik leértékelődésének,illetve eladhatatlanságának veszélye. A gyógyszerészi kamara ennek kivédéséreezúttal is kérte a forgalmazókat, hogy október elseje helyett már korábbanbiztosítsák a patikák számára az olcsóbb beszerzési árakat a kiszállítottgyógyszereknél.

Forrás: Weborvos.hu