Háziorvoslás: változásokra készül a szaktárca

Egyszerűbbé kívánják tenni azt – mondta a kabinetfőnök a lapnak –, ahogyan a háziorvos az OEP adatbázisán keresztül megnézheti, hogy abetege milyen közfinanszírozott ellátásban részesült. Az adminisztrációt úgy módosítanák, hogy ha a jövőben a beteg tiltakozik, akkor aháziorvos nem férhet hozzá az adataihoz, míg a tiltakozás hiánya automatikusan a beteg beleegyezését jelentené.

Szó esett az IMF egykori javaslatára bevezett, a teljesítményt díjazó indikátorpénz szerepének növeléséről is. Ez ma a teljes finanszírozás3-4 százalékát adja, azonban szeretnék a már jóval hatásosabbnak tartott 10 százalékot elérni.

A kabinetfőnök szavaiból kitűnt az is, hogy az év végéig elkészül azalapellátás digitális térképe is. Jelenleg ugyanis sehol nem tudjákpontosan, hányan használják valóban a praxisjogot, mert az OEP-től és az ÁNTSZ-től kigyűjtött adatokból nem lehet pontosan tájékozódni. Akimegfelelő képzettséggel rendelkezik, megkaphatta a praxisjogot, de hogyhasználja-e, arról nincs összesített információ. Az újraszabályozottpraxisjoggal már áttekinthetőbb, és így tervezhetőbb lesz a rendszer. Adigitális térkép térségekre lebontva megmutatja majd, hogy azadott területen hány praxis van, hány beteg tartozik ezekhez apraxisokhoz, és hány háziorvos végzi az alapellátást, tehátmilyen a hozzáférés az ellátáshoz. Így követhetőek lesznek a változások, és egyértelműen lehet majd azt is látni, hogy hol szükséges beavatkozni a rendszerbe.