Hemofília és gyógyszerezés: változás kellene

Míg több nyugati országban a hemofíliások kezelésére már csak alegbiztonságosabb, úgynevezett rekombináns készítményeket alkalmazzák,Magyarországon ezek aránya csupán 40 százalék. Ennek az aránynak anöveléséért küzd a Magyar Hemofíliások Egyesülete – közölte Varga Gábor, az egyesület elnöke az MTI-vel.

A hemofília veleszületett, egész életen át tartó vérzékenység.Jelenleg nagyjából ezer hemofíliás él Magyarországon, közülük négyszázan súlyos betegek. A hemofília ritka betegség, végzetes lehet, ha abetegek nem kapják meg gyógyszerüket, meghalnak – hangsúlyozta VargaGábor. Mint kifejtette, a hemofília kezelésére kétféle készítménylétezik, vannak a legbiztonságosabbnak tartott, szintetikus módonelőállított rekombináns, és a vérből előállított gyógyszerek.Magyarországon többségében még mindig az utóbbiakat alkalmazzák.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte: manapság már a vérből előállítottkészítmények is biztonságosnak tekinthetők, de mint mondta, “az ördögsohasem alszik”. Utalt arra, hogy korábban külföldön a nem megfelelőenellenőrzött készítményektől, amelyekben neminaktiválták a vírusokat, ahemofíliások 80-90 százaléka HIV-, illetve hepatitis-fertőzött lett.

Varga Gábor bízik abban, hogy a Európai Hemofília Konzorcium pénteken Budapesten kezdődött 24. tanácskozásán a nemzetközi szakemberekneksikerült rávilágítaniuk arra, hogy a vérzékeny betegek ellátásában arekombináns készítményeké a jövő. Ezek ugyan meglehetősen drágák, de azemberek egészsége szempontjából a legfontosabb a biztonság – mondta azegyesület elnöke.