Hét jel, amely 2-es típusú cukorbetegségre utalhat

Már 5-7 felesleges kilogramm is veszélyt jelenthet. Túlsúlyosgyermeknél kérjük meg a gyermekorvost, vizsgálja ki őt, hiszen a 2-estípusú cukorbetegség a gyermekeket is érintheti. Jó hír, hogy azamerikai megelőzési program szakemberei szerint már 5-7 százalékosfogyással is jelentősen csökkenthetjük a kockázatot. A vizsgálat soránrendszerint a vércukorszintet mérik. Ha ez túl magasnak bizonyul,felmerül az 1-es vagy a 2-es típusú diabétesz gyanúja. Az életkor és atünetek alapján állapítja meg az orvos, hogy melyik esettel állunkszemben, néha azonban endokrinológusra is szükség lehet a pontosdiagnózishoz.

A gyakori vizelési inger is a betegség egyik tünetelehet. „Ha a szervezet nem termel elegendő inzulint – azt a hormont,amely lehetővé teszi, hogy a sejtek glükózt vegyenek fel a vérből, ígytöltve fel azokat energiával –, a cukor bekerül a véráramba, és avizelettel távozik. Ez mindkét típusú cukorbetegség jele lehet” –magyarázta Janet Silverstein, a Floridai Egyetemgyermek-endokrinológusa. A sok vizelés miatt az érintett szomjasabblesz, és a szokásosnál jóval többet iszik.

A homályos látásra is van magyarázat. A magasvércukorszint következtében kicsapódik a glükóz a szemben, ígyelhomályosodik a látás. Ez is jellemző tünete mindkét típusúcukorbetegségnek.

Az ok nélküli fogyásnál gyanakodhatunk.Ez főleg az1-es típusú diabétesz jele, de olykor a 2-es típusnál is előfordul.Amikor a szervezet nem termel inzulint, a sejtek nem tudnak feltöltődnienergiával illetve elraktározni azt – mondta el Silverstein. Emellett azsír is elkezd lebomlani, tovább folytatva a fogyást.

Sötét gyűrű a nyak körül. A 2-es típusúcukorbetegség gyakori velejárója, hogy a test túl sok inzulint kezdelválasztani, aminek a fokozottabb pigmenttermelés lehet a következménye – nyilatkozta Alyne Ricker, a bostoni Josin Diabétesz Központmunkatársa.

A visszatérő gombás fertőzések is árulkodó jeleklehetnek. Ez is lehet úgy az 1-es, mint a 2-es típus tünete, mivel aglükóz felhalmozódása kedvez a gombák megtelepedésének. Jele lehet aviszkető hüvely és a sűrű gennyképződés. A kisgyerekek esetében gyakranpelenkakiütések, a kisfiúknál pedig húgycsőgyulladás képébenjelentkeznek a tünetek.

A 45 évnél idősebb életkor is kockázat. Mivel a 2-es típusú cukorbaj kockázata az életkor előrehaladtával növekszik, azAmerikai Diabétesz Szövetség azt javasolja, hogy 45 év felett éventevizsgáltassuk ki magunkat.