Heti ötmilliárd forint áramlik ki a gyógyszerkasszából

Sélleiné Márki Mária elmondta, hogy idén már heti bontásban elemzik pénz kiáramlását a gyógyszerkasszából. Ennek alapján elmondható, hogy heti ötmilliárd forint a gyógyszerkassza kiadása.


A gyógyszer-támogatási kasszát alapvetően át kell alakítani, hogy sokkal hatékonyabban szolgálja a betegellátást és a betegek érdekeit. Felül kell vizsgálni a gyógyászati segédeszközök rendszerét is, ugyanis a rendelkezésre álló pénznél több áramlik ki – mondta Sélleiné Márki Mária.     

A főigazgató kifejtette: az E-Alapnak mintegy 49 százalékát a biztosítottak járuléka, 47 százalékát a központi költségvetés fedezi. Ezek a tételek tavaly teljes mértékben teljesültek. A fennmaradó négy százalékot egyéb források fedezik, melyekből 2011-ben túlteljesített az E-Alap – mondta a főigazgató.     

Sélleiné Márki Mária elmondta: az E-Alapba 2011-ben mintegy 3 millió 900 ezer biztosított állampolgár után fizettek be járulékot, míg az ellátásra jogosultak száma – a kiskorúakkal, tanulókkal és nyugdíjasokkal kiegészülve – 9 millió 617 ezer volt.     

Az elmúlt évben az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokon belül a terhességi gyermekágyi segély, a táppénz és a gyermekgondozási díj is csökkenő összeget jelentettek a kiadási oldalon.     

Sélleiné Márki Mária elmondta, az előző Széll Kálmán Terv gyógyszerkasszára vonatkozó intézkedései közül kilenc pont jelent meg jogszabályokban. Ennek kapcsán kiemelte a generikus programot, valamint a gyógyszertámogatásba való befogadásnál bevezetett vaklicites eljárást. Utóbbi kapcsán kiemelte: a vaklicit nagyjából kétezer gyógyszert érint, a mostanáig lezajlott két vaklicit 20 százalékkal csökkentette a támogatások kiáramlását, továbbá bizonyos vonatkozásban csökkentette a térítési díjakat.     

A gyógyszerkasszát érintő további tervek, többek között a Széll Kálmán Terv 2.0 kapcsán a főigazgató elmondta: a strukturális átalakításokra a 2012-es, 2013-as évekre vonatkozóan is szükség van, de mindeközben a költségvetési kondíciókat is figyelembe kell venni.