Heves is átadja intézményeit az államnak

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn közölte: január elsejétőlaz állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket, valamint a megyeiközgyűléseknél eddig felhalmozódott mintegy 180 milliárd forintnyi adósságot is.A kormányfő tájékoztatása szerint a megállapodás végrehajtásáról szólótörvényeket még az ősszel beterjesztik, a települések egészségügyi és oktatásiintézményeinek átvételéről pedig ágazati jogszabályokban rendelkeznek.

Szabó Róbert (Fidesz-KDNP), a megyegyűlés elnöke a szerdai ahatározathozatalt megelőzően azt hangsúlyozta, hogy a döntés, amelynek keretébenaz állam átvállalja a megye hitelállományát is, végső megoldást jelent azadósságrendezési eljárás alatt álló önkormányzat számára.

A vitában ellenzéki szocialista képviselők elsősorban azt kifogásolták, hogySzabó Róbert a közgyűlés előzetes jóváhagyása nélkül hagyta jóvá az ingó- ésingatlanvagyon átadásáról szóló megállapodást. Nagy Imre szocialistafrakcióvezető, Eger korábbi egyéni országgyűlési képviselője úgy fogalmazott,hogy a “megállapodás valóban történelmi lépés, hiszen az önkormányzatiságeltiprását jelenti”. Az is felvetődött a vita során, hogy az “államosítás” nemsodorja-e veszélybe az elnyert uniós támogatások nyomán megvalósítani tervezettfejlesztéseket, hiszen ezeket az önkormányzatok nyerték el. A 15 tagúmegyegyűlés végül a 8 fideszes képviselő igen szavazatával fogadta el amegállapodást. A jelenlévő két jobbikos elutasította a határozati javaslatot, ajelenlévő szocialisták közül ketten “nem”-mel szavaztak, míg Nagy Imre közölte,hogy törvénytelenek tartja az előterjesztést, ezért nem kíván részt venni aszavazásban.

Szabó Róbert előző nap azt közölte az MTI-vel, hogy az egri Markhot FerencKórházat a megye kizárólagos tulajdonában álló 

gazdasági társaság működteti, ez is az államhoz kerül. Az egészségügyi, oktatásiés szociális intézményekben 1700 közalkalmazott dolgozik, a kórházban 1300 amunkavállalók száma. Hozzátette: az önkormányzat adósságrendezési eljárás alattáll, adósságállománya a bejelentett hitelezői igények szerint 7,551 milliárdforint.