Hitelprogram: be kell tolni a családi ezüstöt

Legalábbis ez derült ki a XV. Magyar Gyógyszerész Napokon, ahol az érintettek a legautentikusabb személyektől kaptak tájékoztatást a július elsejétől rendelkezésükre álló hitellehetőségekről. A kormány kétféle konstrukció kimunkálására adott megbízást, így született meg a Patika Hitelprogram illetve a Patika Tőkeprogram.

 

A Patika Hitelprogram során 5-60 millió forint közötti összeg vehető kölcsön, a törlesztési futamidő legfeljebb 10 év, a türelmi idő – vagyis amikor csak a kamatot kell átutalni a banknak – maximum egy év, az úgynevezett rendelkezésre tartási idő – amelynek leteltéig mindenképp igénybe kell venni a hitelt – hat hónap, sorolta a tudnivalókat a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese. A törlesztés negyedéves ütemezésben történik, a hitelkamat legfeljebb 3 százalék, a kötelező önrész legalább 10 százalék. Kezelési költséget nem számolnak fel, a folyósítási jutalék legfeljebb 200 ezer forint lehet, akárcsak a hitelbírálati illetve módosítási díj. A hitelt az OTP, az UniCredit, a Raiffeisen bank valamint több mint ötven takarékszövetkezet folyósítja, bár az érintett pénzintézetek pontos listája az MFB honlapján találhatók majd meg, közölte Urbán Zoltán.

 

Fizetni kell a garanciáért 

 

Magánszemélyek hitelfelvételéről van szó, s ennek során – biztosítékként – „be kell tolni” a családi ezüstöt, figyelmeztetett a vezérigazgató helyettes. A biztosítékok mértékét a hitelt folyósító kereskedelmi bankok egyénre szabottan állapítják meg, ugyanakkor lehetőség lesz a Garantiqa – Hitelgarancia Zrt-nél a hitelgarancia által nyújtott kézfizető kezesség igénybe vételére is, a hitel 80 százalékának mértékéig. Az ehhez szükséges törvénymódosítás már megtörtént, mivel korábban magánszemélyek nem, csak vállalkozások élhettek e lehetőséggel. A garanciáért természetesen fizetni kell, figyelmeztetett Urbán Zoltán, ám azt mindenki maga dönti el, hogy személyes biztosítékot nyújt vagy igénybe veszi a hitelgarancia kezességvállalását.

A hitelfelvételi lehetőségnél némileg bonyolultabb a tőkealap konstrukciója, amelyről a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt. ( KfP)vezérigazgatója adott tájékoztatást. E kevésbé ismert lehetőség bemutatását éppen ezért Jávor László némileg messzebbről kezdte. A KfP által alkalmazott fejlesztési tőkefinanszírozás hibrid termék, amelynek egyes elemei beruházási hitelre, de vannak olyan részei is, amelyek kockázati tőkefinanszírozásra hasonlítanak. A cég úgy támogatja a társaságokat, hogy legfeljebb 49 százalék erejéig beszáll a jegyzett tőkébe, tehát mindig kisebbségi tulajdonos marad. Pénzügyi befektetőként nem vesz részt az adott cég operatív irányításában. Ilyen a patika program is: a KfP beszáll majd öt év múlva kiszáll a társaságból, üzletrésze gyógyszerési tulajdonba kerül. Lényegében zárt konstrukcióról van szó, szögezte le a vezérigazgató.

A tőkeprogram öt éves futamidejű, amelynek során vagy üzletrészt vásárolnak vagy tőkeemelés révén kerülnek tulajdonosi pozícióba az adott patikát működtető társaságban. A türelmi idő, amikor sem a tőkét sem a kamatot nem kell törleszteni, három évig tart, majd a 3., 4. és 5. év végén kell visszafizetni a hozammal növelt tőkét. Ennél a konstrukciónál nincs szükség önerőre. A visszafizetés forrása a gyógyszerész jövedelme illetve az az osztalék, amelyet a társaság a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt-nek folyósít. Ezt törlesztésként számolják be a patikusnak, ezzel tehát a gyógyszerész fizetési kötelezettsége évről évre csökken. Egy jól működő társaságban a patikus fizetési kötelezettségének akár 60-80 százalékát is fedezheti ily módon.

A tőkealap 10-60 millió forint mértékéig száll be egy-egy társaságba – az egész akcióra összesen 3 milliárd forintjuk van –, a kamat viszont magasabb, az ügyfél minősítésétől függően 4,8-6,5 százalék. A bírálati díj 80 ezer forint, nem kérnek viszont szerződéskötési és előtörlesztési díjat, ugyanakkor alkalmaznak úgynevezett monitoring díjat, ami negyedévente 0,1 százalék a fennálló befektetési tőke összegére. A hitelprogramhoz hasonlóan itt is kérnek biztosítékot, amely ingatlantól kezdve kézpénzig sok minden lehet.

 

A tőkealaphoz fordulók minősítése két lépcsőben történik, ami a vezérigazgató szerint lényegében hasonlít egy banki adósminősítéshez. Az előminősítéstől a szerződéskötésig nagyjából két hónapra lesz szükség, ezért Jávor László azt tanácsolta a gyógyszerészeknek, hogy az idő rövidsége miatt – hiszen 2014 január elsején már rendelkezniük kell a 25 százalékos tulajdonrésszel – párhuzamosan futtassák ügyüket a két konstrukciónál. Bár a cég irányításában a Tőkealap nem vesz részt, adatokat azonban – mint kiderült – bőséggel kérnek. Havonta az árbevételről és a költségekről, negyedévente egy főkönyvi kivonatot, évente pedig egy teljes beszámolót, s amennyiben kérik, részt vesznek a köz- illetve taggyűlésen. Lényegében folyamatosan figyelik, hogy a társaság mennyiben tér el az üzleti tervétől. „Nekünk az a fontos, hogy tartani tudják az üzleti tervüket, mert ez biztosít bennünket arról, hogy végül ki tudják vásárolni a részünket” – szögezte le a vezérigazgató. Szakmai kérdésekben együtt szavaznak a patikusokkal, s igény szerint pénzügyi tanácsadással segítik a vállalkozást.

Kérdésekre válaszolva a téma miniszteri biztosa, Horváth Zsolt elmondta, hogy a tulajdonszerzés során nem kötelező betartani a fokozatosságot, vagyis egy lépésben is megszerezhető az 50 százalékos tulajdonrész. „Technikai” probléma miatt – az unió költségvetési évet zár – a tulajdonszerzési programot le kell zárni, de az újra indul. Az is kiderült, hogy aki első lépésben csak 25 százalékot tud megvásárolni, az további forráshoz is juthat az újabb tulajdonrész megszerzéséhez , igaz, nem a hitel- hanem a tőkeprogram igénybe vételével.

A szakemberek által adott válaszokból kiderült továbbá, hogy amennyiben például a tőkealap konstrukcióját igénybe vevő patikus meghal, akkor a KfP felajánlja részét a társaságban dolgozó többi patikusnak, s ha nekik nem kell, akkor bármelyik gyógyszerész megvásárolhatja. Más kérdés, ha a fizetésképtelenség oka a patikát működtető társaság csődje. Ekkor a KfP is veszít.

 

Hoppá, van új a nap alatt!

A patikák döntő többsége tartozik a beszállító nagykereskedőknek, akik ma már ingatlanfedezetet is kérnek a gyógyszerészektől. Ez a hír láthatóan meglepte a banki szakembereket, akik lázasan érdeklődtek aziránt, vajon mekkora a szállítói tartozás ára? Kérdésükre többféle válasz érkezett. Megtudhatták, hogy ez akár a jegybanki alapkamat két százaléka is lehet, jelzálogot viszont általában akkor kérnek a nagykereskedők, ha változnak a patikát működtető társaság tulajdonosai vagy maga a társasági forma. Ebben az esetben ugyanis új szállítói szerződést kötnek, s ekkor kötik ki az ingatlanfedezetet, mint biztosítékot. Más ára van egyébként az átütemezett tartozásnak, s megint más a késedelmi kamat.

Mindez elgondolkodtatta a pénzembereket, mondván, jó lenne egyszer külön leülni, „tanulni egy kicsit a patikusok szállítói finanszírozása tárgykört”. Kiderült ráadásul, hogy az MFB és a KfP eltérő választ ad arra a helyzetre, amikor a biztosítékként számba jöhető ingatlan már nagykereskedői fedezetként szerepel. Az MFB nem szívesen vállal fel egy ilyen helyzetet, a tőkealap viszont megvizsgálná, mekkora az első „ranghelyen” szereplő nagykereskedő zálogjoga.

Szóba került továbbá az is, hogy a tulajdonrész vásárlásba részt vehetnek azok a szakemberek is, akik jelenleg például az iparban dolgoznak. A lényeg, hogy gyógyszerészi diplomával rendelkezzenek. Mint ahogy az új tulajdonosi struktúrában az is előfordulhat, hogy bár ennek többségét patikusok birtokolják, a személyi jogos csak 0,5-1 százaléknyi tulajdonrésszel rendelkezik.

Fiatalok rajthelyzetben

A kétféle konstrukció közül a Tőkealap hozhatja tulajdonosi helyzetbe a vállalkozó, fiatal gyógyszerészeket. Amennyiben sikerült minimum 2 százaléknyi tulajdonrészt szerezni egy patikában – amelynek tulajdonosa korára való tekintettel szívesen átadná már a tulajdonosi és karmesteri pálcát egy fiatalabb szakembernek –, illetve átengedi neki a személyi jogot, a tőkealap segítségével megvásárolhatja a fennmaradó 49 százalékot. Az alaptól kapott pénzből ugyanis ki tudja fizetni a 49 százalékot a korábbi tulajdonosnak, vállalva az ideiglenesen KfP tulajdonában lévő üzletrész visszavásárlását, vagyis kifizeti az ily módon adott hitelt. Az idősebb pályatárs ugyanakkor akár továbbra is tagja maradhat – immár kisebbségi tulajdonosként – a gyógyszertárat működtető társaságnak, amit akár később akár életjáradék fejében is értékesíthet.

Forrás: pharmaonline.hu