Hitelt ad a kormány az orvosoknak

Olcsóbbak lesznek a gyógyszerek – hangzott el Giró-Szász Andráskormányszóvivő és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárközös, szerdai sajtótájékoztatóján. Az Egészségügyi Alap jelenlegi,mintegy 46 milliárd forintos többlete teszi ezt lehetővé.

Korszerűsítik a gyógyszertámogatási rendszert is. 2012-től bekívánják vezetni az e-receptet, és egyfajta „betegösztönző”intézkedéseket vezetnének be: azok a páciensek, akik együttműködnek aterápia során az orvosokkal, teljes kedvezménnyel vehetik igénybe agyógyszereket. Arról azonban nem beszélt, amelyet a hvg.hu korábban mármegírt, hogy azoknak a krónikus tüdőbetegségben szenvedő dohányosoknak,akik nem szoknak le, több ezer forinttal drágul a gyógyszerük.

Szócska tájékoztatása szerint a beteg ott fogja megkapni agyógyszerét, ahol az alkalmazásra kerül, és a kis forgalmú patikáktámogatását is beveszik a rendszerbe. A közgyógyellátás során csak olyan gyógyszereket lehet majd rendelni, amelyek a preferált referenciaársávba tartoznak.

Az egészségszervezési szabályozás átalakításával egyértelműsítenifogják azt, hogy ki hol jut ellátáshoz. A területi ellátásikötelezettségek részleteit már az elmúlt tíz napban országjáráskeretében ismertették.

“Visszaadtuk a háziorvosi praxis értékét”

Fontos lépés lesz az úgynevezett praxiskezelő létrehozása, amelybenagyjából 2 milliárd forintot helyez a kormány. A kezelő hasonlóképpenfog működni, mint a diákhitel-alap: a szakorvosok kamatmentes hitelhezjutnának belőle, amelyet praxisvásárlásra fordíthatnak. Így szeretnékmegerősíteni az úgynevezett praxisjogot.

Ettől a lépéstől azt várják, hogy fizetőképes kereslet alakul ki aháziorvosi praxisokra és az értékük is megnő. Egy praxis értéke SzócskaMiklós szerint nagyjából 2 és 10 millió forint között van jelenleg. Aztis hangsúlyozta, hogy az adás-vételi szabályokat is egyértelművé teszikés regisztrációval, nyomon követéssel fogják biztosítani a pénzekrendeltetésszerű felhasználását.