Hogyan beszéljen az orvos a betegével szexuális problémákról?

Szexuális problémákkal nem kizárólag a szexológusoknak kellene foglalkozniukMagyarországon. A mindennapokban ugyanis gyakorta megtörténik, hogy abeteg nem mondja el szexualitással kapcsolatos gondjait kezelőorvosának,miközben például abbahagyja a vérnyomáscsökkentő, az antidepresszívumvagy akár az antipszichotikum kezelésére szolgáló gyógyszer szedését, mertészreveszi, hogy annak mellékhatásaként merevedési problémái, vagy más szexuáliszavarai keletkeztek. Más esetekben maguk a betegségek – pl. acukorbetegség vagy a magas vérnyomás – okoznak szexuális zavarokat.

Belgyógyászok, urológusok, nőgyógyászok, pszichiáterek gyakrantalálkoznak a szexualitást érintő problémákkal, de nem mentes ezektől egy sebészsem, hiszen egy csonkoló emlőműtét, vagy a bél kivarrása gyakran okoz szexuáliszavarokat a pácienseknél – mondja dr. Pilling János, aSemmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Kommunikáció Részlegénekvezetője, aki szerint manapság az orvosok sajnos sokszor egyáltalán nemfoglalkoznak ezekkel a kérdésekkel. Szexuálterápiával is foglalkozószakemberként úgy látja: ez a szakterület kifejezetten fejletlen idehaza;miközben a világ számos országában szexológiai intézetek működnek és különtantárgyként tanulják a leendő orvosok a szexológiát, Magyarországonnincs hivatalos, állami végzettséget adó szexológiai képzés, s nálunk még aszexuális zavarokkal rendszeresen találkozó orvosok képzésében sem szerepelilyen tantárgy.

Nehéz ezekről a kérdésekről beszélnie orvosnak és betegnek gyaránt – mondjaPilling János, aki orvosi kommunikáció oktatóként foglalkozikmindazokkal a kommunikációs kérdésekkel, amelyek gondot okozhatnak a gyógyítássorán. Interaktív formában, filmek, szituációs gyakorlatok, oktató betegeksegítségével ma már nem csak a rossz hírek közléséről vagy az agressziókezeléséről tanulnak a hallgatók, hanem arról is, miként kell a szexuáliszavarokról érdeklődni a betegektől.

Az effajta kommunikációnak számos specifikuma van. Ha a páciensnekolyan betegsége van, vagy olyan gyógyszert szed, ami a szexuális életet isérintheti, akkor mindig az orvosnak érdemes ezt a témát szóba hoznia.Érdemes például úgy megközelíteni a kérdést, hogy „van, akinél ez a gyógyszerváltozásokat okoz a szexuális életben, ön tapasztalt-e ilyet?” Sokan ugyanisazért nem beszélnek problémáikról, mert duplán szégyellik magukat: nem elég hogyszexuális gondjaik támadtak, hanem ezek miatt abba is hagyták agyógyszerszedést, s ez egy újabb témakör, amiről a betegek gyakran hallgatnak…Vannak azonban olyanok is, akik azért hallgatnak erről a kérdésről, mertnem találják a megfelelő szavakat – mondja Pilling János, aki szerintugyanolyan hiba lenne vulgáris kifejezéseket használni, mint szigorú orvosiszakkifejezéseket.

A klitorisz, a vulva, a pénisz szavakat nem mindenki érti, miként azt sembiztos, hogy célszerű megkérdezni: „van-e önnek erekciós zavara?” A gyakorlószexológusként is praktizáló kommunikációs szakember úgy látja: nem volt igaza aneves szexológusnak, Veress Pali bácsinak, amikor pályázatot írt ki azavarmentes kifejezések megtalálásáért. Pilling doktor szerint ugyanis ahallgatókkal minden esetben megtalálják a legkifejezőbb és leginkább érthetőmagyar kifejezéseket. Miért ne mondhatna az orvos koitusz helyett közösüléstvagy szeretkezést, a pénisz helyett hímvesszőt, a maszturbáció helyettönkielégítést? – kérdezi, utalva arra is: előfordulhat, hogy a betegek mégezeket a kifejezéseket sem értik, de ez azért meglehetősen ritka.

Ugyancsak gyakori probléma, ha az orvos és a beteg nem ugyanabban azértelemben használnak egy-egy kifejezést, ezért is kell tisztáznia a beszélgetéssorán az orvosnak, hogy a páciens mit ért egy-egy kifejezés alatt. Nemritka ugyanis, hogy a páciens nem tudja, mit jelent a frigiditás, vagy hogy mitis értenek korai magömlés alatt. A sok téves információ tisztázását követőenPilling János szerint azonban különösen fontos, hogy az orvos megoldásijavaslattal is előálljon a beteg számára.

Bár ez már nem feltétlenül az orvosi kommunikáció tárgy témája, PillingJánosék érintőlegesen foglalkoznak azzal is, hogy mit javasolhat azorvos a szexuális zavarok megoldására. Beszélnek például arról, hogyegyes pszichiátriai készítmények szedésekor lehet „drug holiday”-t tartani.Alkalmilag, 1-2 napra elhagyható a szer, mert a mellékhatás 1-2 nap alattelmúlik, ám a gyógyszer fő hatását ez nem befolyásolja. Számos szexuálisprobléma eredményesen kezelhető a szexuálterápia módszereivel. Az ilyesfajtatudáshoz azonban már valóban szükség lenne szexológiai oktatásra is annakérdekében, hogy az egyik mellékhatásra ne egy másik gyógyszert, példáulpotencianövelőket írjon föl a doktor abetegnek…