Hogyan lesz ebből így patikushitel?

Legkésőbb április 1-jéig kell kidolgozni a gyógyszerészek tulajdonrész-vásárlását megkönnyítő, tízmilliárd forintos patikaalap igénylésének részletes feltételeit, de azokat egyelőre a finanszírozásra kijelölt MFB-nél sem ismerik – írta a Világgazdaság.

Felgyorsulhatnak a héten az események a patikák tulajdonváltásával kapcsolatosan. Mint ismeretes, a kormány döntése szerint a patikákban a gyógyszerészi tulajdonhányadnak 2014. január 1-jére el kell érnie a 25, legkésőbb 2017. január 1-jére pedig minimum az 51 százalékot.

Az Európai Bizottság már tavaly fenntartásainak adott hangot a törvényileg kikényszerített tulajdon-váltás miatt, és ez év januárjában egy esetleges kötelezettségszegési eljárást megelőző pilot-projekt részeként kérdéseket is intézett a magyar kormányhoz. Az egészségügyi államtitkárság tájékoztatása szerint a válaszokat március 26-ig kell megküldenie hazánknak. Ugyancsak a héten – hivatalosan legkésőbb április 1-jéig, de az húsvét hétfőre esik – kell kidolgoznia az emberi erőforrások miniszterének és a nemzeti fejlesztési miniszternek a gyógyszerészek tulajdonrész-vásárlását megkönnyíteni hivatott patikaalap igénylésének részletes feltételeit.

 

Azokat azonban egyelőre a finanszírozásra kijelölt MFB-nél sem ismerik, amikor ugyanis megpróbálták megtudni, mekkora összeggel, milyen forrásból, mikor hozzák létre a patikaalapot, mikortól és konkrétan milyen konstrukcióban vehetnek ebből igénybe hitelt a gyógyszerészek, azt a választ kapták: „Részletekkel egyelőre nem tudunk szolgálni.” „A megfelelő időpontban a nyilvánosság elé fogjuk tárni az összes információt, amit az alap működéséről tudni érdemes” – tették hozzá, leszögezve: az alap július 1-jétől működni fog.

 

Forrás: Világgazdaság