Hol váltja ki gyógyszerét? Kevés a patika a megyében

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége, amely hazai patikapiac hetedét működteti, azt tapasztalja, hogy a magyarországi patikaszektor súlyos gondokkal küzd és a jelenlegi környezetben a gyógyszertárak működtetése nem fenntartható, ezért számuk folyamatosan csökken. 

Az új gyógyszertár-tulajdonlási szabályok legnagyobb vesztesei a vidéki kispatikák lehetnek. Győr-Moson-Sopron megyében jelenleg a települések több mint felében nincs patika.

Az Országgyűlés által a közelmúltban megszavazott törvénymódosítás értelmében a gyógyszerészeknek 2017. január 1-jéig többségi tulajdonnal kell rendelkezniük a magyarországi gyógyszertárakban. 

Az új szabályozás értelmében, azokon a 2000 főnél népesebb településeken, ahol csak egy patika van, az állam a gyógyszerészeket megelőzve is többségi tulajdonossá válhat, így biztosítva a gyógyszerellátást. 

A törvénymódosítás azonban nem foglalkozik a 2000 fős vagy kisebb lélekszámú településekkel. Így amennyiben ezeken a településeken nem valósul meg 2017. január 1-jéig a gyógyszerészi többségi tulajdon, vagy a jövőben a tulajdonos gyógyszerész nyugdíjba megy, és nem talál vevőt a patikájára, ezek a kispatikák be kell, hogy zárjanak, ami jelentősen megnehezítheti a kistelepüléseken élők gyógyszerhez jutását.

A magyar gyógyszertár piac alakulása (KSH és ÁNTSZ adatok alapján): 

• Magyarországon összesen 1482 településen működik közforgalmú vagy fiókpatika, ami azt jelenti, hogy országosan a települések 46,6%-ában, vagyis közel minden másodikban található gyógyszertár.

• A közforgalmú gyógyszertárak száma 2011 decembere óta stagnál: az elmúlt másfél évben 57-tel, vagyis 2,4%-kal csökkent a közforgalmú gyógyszertárak száma, összesen 91 patika zárt be, miközben 34 új patika létesült. (2011 decemberében 2390 közforgalmú gyógyszertár működött 2013. júniusban 2333).

• Magyarország népességének 16,8%-a (1 671 935 fő) él 2000 fő alatt kistelepülésen. A közforgalmú gyógyszertárakat és a fiókpatikákat is figyelembe véve ezen települések összesen 69,2%-ában 1663 db 2000 fő alatti településen nem működik semmilyen gyógyszertár, csupán 30,8%-ában található patika, összesen 741 településen. 

• Mintegy 760 000 ember lakik olyan 2000 fő vagy annál kisebb lakosú településen, ahol egyáltalán nem működik gyógyszertár. 
• A 2000 fő alatti települések gyógyszertár ellátottságát tekintve a legrosszabb helyzet Vas megyében van, ahol ezen települések mindössze 11%-ában működik patika. 

• Győr-Moson-Sopron megyében 2012 júniusában 87 településen 152 patika működött, azóta kettővel csökkent a gyógyszertárak száma (85 településen 150 gyógyszertár). A megyében a települések 54%-án nincs gyógyszertár.

• A 2000 fős kistelepülések gyógyszertár-ellátottsága jelenleg megfelel az országos átlagnak (Győr-Moson-Sopron: 34%, országos átlag: 30%).


Dr. Zlinszky János, a HGYSZ alelnöke a következőket mondta: 

„A hazai gyógyszertárak működtetése és fenntartása évről évre egyre nehezebb. Az elmúlt években nemcsak a vaklicitek okoztak jelentős árrés tömeg kiesést – ami havi szinten 400-450 ezer forintot jelent patikánként a vaklicitek előtti időszakhoz képest -, de a gyógyszertárak forgalmát komoly mértékben rontotta az is, hogy az elmúlt évtizedben folyamatosan szűkült a patikában forgalmazható termékek köre. A tulajdonlásra vonatkozó szabályoknak köszönhetően a vidéki kispatikák sorsa is bizonytalanná vált. Az elmúlt hónapok során számos javaslatot dolgoztunk ki és osztottunk meg a döntéshozókkal, hogy a hazai patikák helyzetét javítsuk.”

Forrás: Kisalföld.hu