Húsáfa csökkenése miatt drágulhat a gyógyszer

Azunióban összesen háromféle áfakulcs lehetséges. Ezek közül az egyik azáltalános, ami nem lehet 15 százaléknál kevesebb. Nálunk ez a kulcs 27százalékos, ide tartozik a termékek zöme, így a hús is.

Amásik két kulcs lehet kedvezményes, minimum 5 százalékos. Nálunk ez a két kulcs5 illetve 18 százalékos. Az, hogy a két kedvezményes kulcsba mi tartozik bele,nem tagállami döntés. Az élelmiszerek tartozhatnak ide, mint ahogy az alapvetőélelmiszerek is a 18 százalékos kulcs alatt vannak.

Jelenleg18 százalékos áfakulcs alá tartoznak az alapvető élelmiszerek, vagyis a tej,tejtermékek, gabona, liszt vagy tej felhasználásával készült termékek, valaminta szálláshely-szolgáltatás és a szabadtéri zenés-táncos rendezvények belépéstbiztosító szolgáltatás is.

Haezekre mind megfeleznék az áfát, 9 százalékra, hogy a hús is ide tartozzon, azelég jelentős kiesés lenne a költségvetésnek. Kérdés, ezt felvállalja-e akormány.

Az 5százalékos húsáfa bevezetése pedig valószínűleg csak akkor jöhetne szóba, ha ecél eléréséhez tavasszal az MSZP nem kezdett volna aláírásgyűjtési kampányba. Márpedig ezt tették. S cseppet sem valószínű, hogy a kormány olyan javaslatra mondanaigent, amit az ellenzék erősen és látványosan szorgalmaz.

Aharmadik verzió azt jelentené, hogy az 5 százalékos kulcsba sorolt termékek ésszolgáltatások áfáját emelnék meg, mondjuk 9 százalékra. Így többek között agyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, könyvek, újságok, a távhőszolgáltatás,a megújuló energiával működő hőszolgáltatás és egyes hangszeres élőzeneiprodukciók drágulnának.

Ennéla modellnél megint csak az a kérdés, a kormány bevállalja-e, hogy ugyan olcsóbblehet a hús, de kicsivel drágább lesz a gyógyszer? Ezt valószínűleg elégnehezen lehetne eladni a választások előtt.

Forrás:Fn.hir24.hu