Ideges betegek, népnevelő patikusok

A gyógyszerár-támogatási rendszer újragondolása, így az árképzés újmódszere, a vaklicit beváltotta a hozzá fűzött reményeket, válaszoltaa Weborvos preferált termékekkel kapcsolatos kérdésére az OEP Sajtóosztálya. A szervezet szerint állításukat bizonyítja, hogy a preferált referencia ársáv bevezetése óta semmiféle fennakadás nem történt az ellátásban,valamennyi preferált termék gyártója teljesítette vállalását, ezért nemlátják szükségét annak, hogy módosítsanak a kritériumokon.

Mint ismeretes, a program indítása előtt a generikus gyártók szövetsége többek között azt kifogásolta, hogy egyszázalékos piaci részesedéssel is nyerhet valaki az alacsonyraszabott árával. Ezt a feltételt ugyanis nagyon gyengének tartották aszövetségnél, mondván, egyes gyártók nem tudnak majd eleget tenni azellátási kötelezettségüknek. Ezért magasabb százalékot, illetve többpreferált terméket javasoltak a szabályozásban, de ajánlásukatelvetették.

Míg az OEP-nél nem tudnak hiányról, és a Magyar GyógyszerésziKamaránál is csak egyedi esetekről értesültek, de általános problémárólnem, a gyógyszertári munka során mégis úgy tűnik, adódnak gondok –legalábbis ez derül ki néhány patikus véleményéből. Találkoznak ugyanishiányzó preferált készítményekkel a napi munka során. Ez leginkább aközgyógyellátásba tartozó gyógyszereknél okoz szinte megoldhatatlangondot, ugyanis ezek esetében nincs lehetőség a helyettesítésre, hiábavan másik, szintén olcsó gyógyszer. Mindenképpen jogszabály-változásralenne szükség.

Hosszabb ideig tartó hiány is mutatkozik preferált termékből, szolgál konkrét példával egyikük, aki a zöldhályoggal küszködő betegekszemcseppjét említi: a vaklicittel nagyon olcsón bejött egy újkészítmény, ami miatt a korábban kapható termékről levették atámogatást, így annak térítési díja több ezer forintra ugrott. Önmagában ez nem jelente akkora gondot a helyettesíthetőség okán, ám úgy márigen, hogy az olcsó, preferált terméket nem lehetett hónapokig kapni,csak néhány hete lehet hozzájutni. Emiatt az érintett betegekkénytelenek voltak megvenni a drága szemcseppet. Lehet, hogy ez nemáltalános jelenség, fogalmaz a patikus, és tényleg csak egyedi eset, ámannak a betegnek, aki rászorul a szemcseppre, ez nem vigasztaló.

A generikus program célja, hogy minél olcsóbban jusson a beteggyógyszerhez, csökkenjen a támogatáskiáramlás, akceptálható, de azeszközök kifogásolhatóak, állítják. A betegek legnagyobb része ugyanisfél a gyógyszerváltástól, ideges lesz, ha ezt a patikus szóba hozza,tart a mellékhatástól, hiába kell kevesebbet fizetnie. A generikusprogramról nem kapott kellő tájékoztatást a társadalom, a betegeknincsenek felkészítve rá. A patikusok tapasztalatai szerint nagyonnehezen megy át a köztudatba, hogy nem a gyógyszer neve, hanem ahatóanyaga számít.