Illegális patikák a facebook-on

Az INCB jelentésének idei kiemelt témája a droghasználat következtében kialakuló társadalmi kirekesztés és marginalizálódás problémája volt. A jelentés szerint a drogfogyasztás és -kereskedelem mind a fejlett, mind a fejlődő országokban továbbra is számos szociális, társadalmi és egészségügyi problémát, valamint növekvő bűnözést okoz.

Az INCB elnöke, Hamid Ghodse ugyanakkor egy új jelenségre is felhívta a figyelmet: „Az illegális gyógyszertárak a közösségi médiát használják fel arra, hogy minél nagyobb, elsősorban fiatal közönség körében értékesítsék a veszélyes anyagokat.” Ezek az online patikák sokszor úgy csempészik termékeiket a fogyasztókhoz, hogy ők a rendelt szerek veszélyeivel sok esetben nincsenek is tisztában.

A szervezet felhívja a kormányokat, hogy tiltsák be és zárják le az ilyen gyógyszertárakat, és kobozzák el az illegálisan rendelhető és postai úton csempészett termékeket. A jelentés aggasztó jelenségként említi, hogy egyre többen alkalmaznak úgynevezett nemierőszak-drogokat, más néven randidrogokat, melyek közül a két legismertebb a GHB (közismertebb nevén „Gina”) és a ketamin.

Noha a piacon újabb és újabb szerek jelennek meg, a leggyakrabban használt kábítószer továbbra is a kannabisz (marihuána, hasis). A felmérések szerint Európa jelenleg a világ második legnagyobb kokainpiaca, annak „köszönhetően”, hogy a professzionális technikával, beltéren nevelt ültetvények elszaporodásával immár szinte teljesen önellátóvá vált. A legsúlyosabb helyzetben mégis Oroszország van, amely Ukrajna mellett nemcsak a legnagyobb kokainszállító ország, hanem élen jár az újonnan megjelent drogok használatában is. Afrika, Közép-Amerika és a Karib-szigetek a kábítószer-csempészet tranzitterületeinek számítanak.

Magyarországot csupán semleges környezetben említik, mint az észak-balkáni drogútvonal egyik állomását. Az INCB-jelentés budapesti ismertetésekor Topolánszky Ákos, a Magyar ENSZ Társaság kábítószer-ellenes munkacsoportjának vezetője hozzáfűzte: elsősorban heroint szállítanak át Magyarországon, amely továbbra is a legveszélyesebb, a legtöbb halálos áldozatot követelő drog Európában. Hazánkban a kokaint fogyasztók aránya továbbra is alacsony, a heroint használók pedig más kábítószerekre, köztük szintetikus drogokra álltak át. Ezek egy része legálisan beszerezhető, áruk pedig jóval alacsonyabb.