Illetményemelést kérnek a kormánytól az ápolók

Az egyesület első alkalommal megrendezett, a hétvégén Siófokon tartottkétnapos kongresszusa áttekintette a magyarországi ápolók helyzetét.

Állásfoglalásában a testület arra a megállapításra jutott, hogy a magyarápolók nagyfokú fizikai és pszichés leterheltségnek kitéve méltánytalanul, amagyar átlagbérhez viszonyítva is megalázóan alacsony munkabérért végzikmunkájukat. Rámutattak arra, hogy az ápolói társadalom elöregedett, azutánpótlás hiányzik, a frissen végzett ápolók száma nem fedezi a nyugdíjazás, apályaelhagyás és a külföldi munkavállalás miatt kieső munkaerőt.

A Magyar Ápolási Egyesület szerint ezek a hatások hosszú távon súlyosan éshátrányosan befolyásolhatják az ellátás minőségét, az ápolási szolgáltatásokhozvaló hozzáférést, az egészségpolitikai célok elérését, a betegjogok maradéktalanteljesülését, a szakszemélyzet egészségét, összességében: az ellátásbiztonságát. A szervezet elnöke közölte: a kongresszus állásfoglalásában kitértarra, hogy az elmúlt évek szakképzési politikája nyomán az ápolóképzéskiüresedett, a képzőrendszer leépült, a gyakorlati oktatás a mélypontjárakerült.

Az ellátás biztonsága érdekében az ápolók képviselete arra kérte a kormánytés a szaktárcát, hogy a folyamatban lévő strukturális és ápolói szakképzésireformok mellett még az idén kezdjék meg az ápolói illetmények növelését, a jövőévi költségvetésbe pedig tervezzék be az ápolók alapilletményének emelését.

Fotó: MTI / Balázs Attila

Bugarszki Miklós, a szervezet elnöke elmondta: a 96 ezer egészségügyidolgozóból 56-57 ezerre tehető az ápolók száma, ez azt is jelenti, hogy jelenleg6-7 ezer ápoló hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből. A Magyar ÁpolásiEgyesületről szólva kifejtette, egy 22 éve működő szakmai-érdekképviseletiszervezetről van szó, amely országos lefedettséggel és 6400 taggal rendelkezik,nemzetközi szinten is képviselve a magyar ápolói társadalmat.