Indul az influenzaszezon, már most jó beadatni a védőoltást

OEK) járványügyi főosztályának vezetője elmondta: a 41. héten 5600ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, de még egyikőjükszervezetében sem mutatták ki a vírust. Október elején indult el azinfluenzafigyelő szolgálat: hetente körülbelül 1400 háziorvos és házigyermekorvos jelenti az influenzaszerű megbetegedések számát, száz orvos pedig heti rendszerességgel mintákat is küld az OEK-be.

Mint mondta: az előző szezonban nagyjából száz, influenzávalösszefüggő haláleset történt itthon, de mindez csak a járványügyilegigazolt esetek száma. Becslések szerint Magyarországon évente ezer ember halála hozható összefüggésbe az influenzával – tette hozzá.

A háziorvosoktól novembertől kérhető a hazai gyártású háromkomponensű szezonális influenza elleni védőoltás, amely a 2009-ben megjelentpandémiás, valamint az influenza „A” és „B” vírus ellen nyújt védelmet.

A járványügyi főosztályvezető hangsúlyozta: az oltás beadása utánlegalább két hét kell, amíg a teljes védelem kialakul. Ezérthangsúlyozzák már most a védőoltás fontosságát, hogy mire az influenzajárványos időszaka megkezdődik, minél többen, de legalább aveszélyeztettek jelentős része be legyen oltva.

Csohán Ágnes elmondta: az elmúlt két évben az influenza elsősorban afiatal felnőtteket és a középkorúakat érintette, de arra számítanak,hogy idén az idősek nagyobb számban betegednek majd meg. Nagyon fontos,hogy a zárt közösségekben – például idősek otthonában, vagy szociálisotthonban – élők és dolgozók, valamint az egészségügyi dolgozók,különösen a súlyos, krónikus betegeket ápolók, legyenek beoltva – mondta a főosztályvezető.

Hozzátette: tavaly az egészségügyi dolgozók körülbelül fele (57 ezerember) oltatta be magát, és ez a mutató az uniós országok között nemrossz arány, de lehetne jobb is.