Influenza: hemofíliások is kaphatnak idén ingyenes oltást

Az előttünk álló szezonban 1,3 millió térítésmentes oltóanyag lesz arizikócsoportokba tartozóknak. A jogosultak köre megegyezik a múltévivel, sőt, egy új oltóanyagnak köszönhetően a vérzékenységbenszenvedők is kaphatnak influenza elleni ingyenes védőoltást – tettékhozzá.

Kiemelten veszélyeztetettnek számítanak az idősek, a krónikusbetegek, a várandós nők és a gyerekek, továbbá azok, akik zárt helyen,nagyobb közösségekben élnek, illetve dolgoznak. A hathónaposnálfiatalabb csecsemők nem kaphatnak influenza elleni védőoltást. Ilyenesetben a család többi tagja biztosíthat közvetett védelmet a babánakazzal, hogy magukat beoltatják – olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője elmondta: a B vírus tavaly több olyan embernek okozott megbetegedést, aki beoltattamagát, ezért az idei szezonra újabb komponenssel módosult az oltóanyag.

A járványügyi főorvos kiemelte: a védőoltás segíthet elkerülni akellemetlen tüneteket okozó, és akár súlyos szövődményekkel is járómegbetegedést. Az oltással kapcsolatos kockázatok nagyságrendekkelkisebbek annál, mint amit az influenza okozta megbetegedések okozhatnak.

Az előző szezonban összesen 22 nem kívánatos mellékhatástjelentettek: például lázat, gyomor- és bélrendszeri panaszokat,végtagfájdalmat, bőrpírt, kiütéseket. Ezek mellett egy 62 és egy 73 éves férfi halála ügyében indítottak vizsgálatot; kiderült, mindkettejüknektöbb alapbetegségük is volt, és haláluk nem hozható összefüggésbe avédőoltással – közölte a főosztályvezető.

Ócsai Lajos azt is elmondta: az influenzás megbetegedések súlyossága – a H1N1-járványtól eltekintve – évek óta nem változott. Évente átlagosan 200 ezer-500 ezer ember hal meg a világon influenza miatt.Magyarországon az előző szezonban 350 ezer ember fordult orvoshozinfluenzaszerű megbetegedésekkel, és nagyjából ugyanennyien lehettekazok, akik megbetegedtek, de nem mentek orvoshoz.