Influenza: már működik a figyelőszolgálat

Október elején megkezdte működését az influenza-figyelőszolgálat. A2011/2012. évi influenza szezon nyitásaként az országos tiszti főorvos leveletírt a tisztiorvosoknak, amelyben elrendelte az adatgyűjtést. A levél tanúságaszerint egyelőre nem jósolható meg, hogy idén domináns marad-e a pandémiás H1N1influenza A vírus, illetve milyen szerepet játszik a megbetegedések számánakalakulásában a H3N2 altípusú influenza A, valamint az influenza B vírus.

Az országos tiszti főorvos 2011. év 40. hete (2011. október 3.) és 2012. év20. hete (2012. május 20.) közötti időszakra vonatkozóan rendeli el azadatgyűjtést. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosoknak nemcsak azinfluenzaszerű megbetegedéseket kell monitorozniuk, hanem virológiai adatokat isbe kell gyűjteniük.

A fertőzés elleni védekezés alapja idén is az influenza elleni védőoltás. Azidei szezonális vádőoltás hasonlóan a tavalyihoz háromkomponensű:A/California/7/2009(H1N1) – szerű vírust, A/Perth/16/2009(H3N2) – szerű vírustés B/Brisbane/60/2008 – szerű vírust tartalmaz. Ebben a szezonban is, ahogy akorábbi években 1,3 millió térítésmentes szezonális influenza elleni vakcinátlehet szétosztani a 3 éven felüli legveszélyeztetettebb csoportoknak, valamint a65 év felettieknek.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2010-ben a 65 éven felüliek 29,7százaléka kapott oltást és a 2009. évihez képest felére csökkent az influenzaellen oltott egészségügyi dolgozók száma. A nemzetközi egészségügyi szervezetek,így a WHO és az ECDC szerint is az lenne az ideális, ha mind a kockázaticsoportok, mind a 65 éven felüliek 75 százaléka be lenne oltva. Az országostiszti főorvos véleménye szerint a többéves hazai átoltottsági adatok alapjánMagyarországon az a reális célkitűzés, hogy az idei szezonban a 65 éven felülilakosság 40 százaléka részesüljön influenza elleni védőoltásban.

Veszélyeztetett csoportnak számít, tehát ingyenes védőoltásrajogosultak:
– krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmásbetegek;
– súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt korlátozottlégzési funkciójú betegek;
– szív-, érrendszeri betegségben szenvedők(kivéve a kezelt magasvérnyomás-betegséget);
– veleszületett vagybetegség/kezelés révén szerzett immunhiá-nyos állapotban szenvedő betegek(beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is);
– krónikus máj- és vesebetegek;
– anyagcsere-betegségben szenvedők, pl.diabetes;
– a várandős kismamák, és azok a nők, akik a gyermekvállalást azinfluenza szezonális időszakára tervezik;
– ápolást, gondozást nyújtó,rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban,vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyek;
– tartósszalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélyemiatt);
– 65 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül.
–egészségügyi dolgozók
– szociális intézmények dolgozói.

A levél szerint rajtuk kívül fel kell ajánlani a térítésmentes védőoltástazokon az állattartó telepeken dolgozóknak, ahol sertés, baromfi és lótartásával, valamint ezen állatok szállításával foglalkoznak. Ingyenesvédőoltást kaphatnak a baromfi-feldolgozókban, a vágóhidakon dolgozók is.

A 3 év alatt 5 ezer ingyenes vakcinát lehet szétosztani az alábbirizikócsoportba tartozók között:
– krónikus szív-, légzőrendszeribetegségben szenvedő gyermekek, akiknek az állapota rendszeres orvosiellenőrzést vagy kórházi kezelést igényel;
– veleszületett vagy másodlagosimmundeficienciában szenvedő gyermekek;
– vesebeteg gyermekek;
-anaemiában, hemoglobinopathiában szenvedő gyermekek;
– hosszantartóacetilszalicilsav terápiában részesülő gyermekek;
– egyéb krónikusbetegségben szenvedők (diabetesek, anyagcsere- betegek);
– egészségügyiintézményben tartósan ápolt gyermekek, csecsemő- és gyermekotthonok lakói.

Az országos tiszti főorvos rendelkezett az előző szezonban megmaradtinfluenza elleni védőoltások sorsáról is. Mind a tavalyi szezonális, mind apandémiás vírus elleni vakcina begyűjtéséről és megsemmisítéséről az OrszágosTisztifőorvosi Hivatal gondoskodott, a határidő múlt hét vége volt.