Influenza: nálunk is nő a betegek száma

Sehol Európában, így Magyarországon sincs még jelentős influenzaaktivitás. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) jelentése szerintitthon a 42. héten a becslések szerint 6100 beteg fordult influenzáspanaszokkal orvoshoz, de a beküldött minták egyikéből sem mutatta ki avirológiai vizsgálat az influenza vírusát. Óvatosnak azonban nem ártlenni, mert a szomszédban, Szlovákiában már egyre több a fertőzött azEurópai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adatai szerintott 100 ezer lakosból már 180-nak influenzaszerű tünetei vannak.Érdekesség, hogy Európában a mostani szezonban, legalábbis eddig nem akét éve világjárványt okozó A/H1N1 a domináns, és a B vírust is aszokásosnál több mintából mutatták ki.

Magyarországon az OEK jelentése szerint október 17 – 23. között 6 100 fő, az előző hetinél 8,5 százalékkal több beteg fordult orvoshozinfluenzaszerű tünetekkel. A betegek 16,5 százaléka 0-14 éves gyermek,44,3 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 28,9százalékuk a 35-59évesek, 10,3 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjábatartozott. A 42. héten 14 influenza gyanús betegtől küldtek vizsgálatianyagot virológiai vizsgálatra az OEK Légúti vírus osztályára, melyekből influenza vírus nem volt kimutatható.
Ugyanerről az időszakról az ECDC hasonlóan arról számolt be,hogy a 26 jelentést beküldő európai országban mindenhol alacsony azinfluenza aktivitás, a beküldött gyanús mintákból csak Németországban,Lengyelországban, Spanyolországban, Svédországban, Angliában ésSkóciában mutattak ki influenza vírust. Az előző hetihez képest csupánMagyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában nőtt az influenzáspanaszokkal orvoshoz fordulók száma: utóbbi kettőnél 100 ezer lakosból117-re, illetve 180-ra. Súlyos, kórházi kezelést igénylő fertőzésrőlsehonnan nem érkezett jelentés.
Az influenzaszezon kezdetének számító 40. hét óta Európában alaboratóriumokba beküldött influenza gyanús mintákból összesen 32-bőlmutatták ki a vírust, 20-ból az A-t és 12-ből a B-t. A 20 A vírus között csupán 3 volt a pandémiát okozó H1N1, 10 a H3 típushoz tartozott, 7-etnem sikerült beazonosítani.