Ismét a jogbiztonságra támad a kormány

A kormányrendelet tervezete szerint másnaptól már a GYEMSZI (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- ésSzervezetfejlesztési Intézet) vezérelte országos közbeszerzésselrendelnék meg valamennyi intézmény számára a patikaszereket valamint agyógyítási anyagokat.

A piaci szereplők – akiknek alig húsz órájuk volt a tervezetvéleményezésére – pontatlannak, és jogszerűtlennek ítélik a tervezetet,amelyet ezúttal sem az ágazati szakigazgatás, hanem a NemzetiFejlesztési Minisztérium munkatársai készítettek. Különösen kifogásolták a már megkötött beszállítói szerződések kötbér nélküli fölmondásáról szóló részt.

Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) igazgatója a Népszabadságnak azt mondta, ha ez így maradna, akkor egy rendelet írná felül  a polgárjogi törvénykönyv rendelkezéseit.

Más szakértők szerint az is elfogadhatatlan, hogy az egyik paragrafus lehetőséget teremt a gyógyszerkészletek kórházak közti adás-vételére,miközben az egészségügyi szolgáltatóknak általában nincs gyógyszer kiskereskedelmi engedélyük.