Ismét Éger István az orvosi kamara elnöke

Éger Istvánt választották a köztestület országosvezetőjévé szombaton a Magyar Orvosi Kamara (MOK) tisztújítóküldöttgyűlésén. A régi-új elnök a szavazás után sajtótájékoztatónelmondta: három jelölt indult a pozícióért, rá a jelen lévő küldöttek hetven százaléka szavazott.

Annak kapcsán, hogy a héten a Nemzeti Erőforrás Minisztérium arrakötelezte MOK-ot, hogy még ne zárják le a jelöltlistát, azt mondta: aMOK-ot felügyelő tárca és annak vezetője nagyon nehéz helyzetbe hozta akamarát. Kiemelte: törvénysértésre még a miniszter sem kötelezheti őket. Márpedig – mint mondta – a törvény egyértelműen fogalmaz: aküldöttgyűlést és a tisztújítást meg kellett tartani. Ugyanakkor afelügyeletet ellátó tárca semmiféle segítséget nem nyújtott ahhoz, hogyha van tisztázandó ügy, azt idejében lezárják – tette hozzá.

Éger István 2003 óta tölti be a köztestület elnöki pozícióját. Akötelező kamarai tagság visszaállításáról szóló törvény úgyrendelkezett, hogy a törvény hatálybalépésétől a tisztviselők kétciklusra újraválaszthatók, így jelölhették ismét Éger Istvánt.

Mint kifejtette, az általa az elmúlt nyolc évben képviselt programalapján folytatja munkáját. Kiemelte: az etikai rendszer átvételekapcsán óriási teher hárul rájuk, de leszögezte: a január elsejéveléletbe lépő alapszabály és kódex mentén “emberbarátabb, orvosbarátabb,betegbarátabb” és igazán etikus ítélkezési rendszert szeretnéneküzemeltetni.

Emellett a folyamatban lévő érdekérvényesítő akciókat – ilyen arezidenseknek az elsősorban a jobb megélhetésért indítottfelmondóleveles mozgalma – a jövőben is támogatni fogják.

Kitért arra, hogy kedden szakmai tárgyalást kezdett a nagyobb kormánypárttal is. A jövő héten részletes, írásos anyagokat visz Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének azt remélve, hogy a jövő év elejére eredményre vezetnek törekvéseik.

Éger István kiemelte, hogy a jövőben a szakorvosképzés és azorvostovábbképzés minősítése és ellenőrzése is a MOK-ra hárul majd. Ezen a téren is megkezdték a munkát, ennek eredményeképpen a MOK hamarosanmegállapodást köt a négy magyarországi orvosi egyetemmel is.

A sajtótájékoztatón Éger István arra a HírTV által bemutatottfelvételre is reagált, amelyen az látszik, hogy a kamara alapszabályának megszavazásakor valaki egy helyett három szavazógéppel szavaz. ÉgerIstván felvetette, hogy miért éppen csütörtökön – a gyűlésük előttnéhány nappal – került elő ez a felvétel, továbbá a készítője miért nemtett panaszt, illetve feljelentést az ügyben.

Leszögezte: a szombati szavazáson mindenki csak egy szavazógépetkapott, továbbá az egész gyűlésről felvétel készült. A MOK szombatiországos küldöttgyűlésének határozatképességéhez 175 küldött jelenlétére volt szükség, a szavazáson mintegy 240-en vettek részt.

Az MTI a zárt ülésen részt vevőktől úgy értesült, a gyűlésen végigfeszült volt a hangulat, sokáig kérdéses volt, hogy lesz-e egyáltalánelnökválasztás. A héten nyilvánosságra került, a MOK újjászerveződésének és tisztújításának szabályosságát vitató hírek, valamint a minisztérium álláspontja miatt többen a szavazás elhalasztását is kérték. Eztviszont a többség végül elutasította.