Itt a lista: ennyivel drágul az üdítő és a nasi a chipsadó miatt

A Bonbonettitől, és a Pepsitől nem kaptunk választ, pontos összeget közölt viszont a lappal a Chio és a Coca-Cola.

A Chio termékei közül 63-at érint majd az adó, melynek mértéke az adott termék súlyától függően 5 és 50 forint között változik.

Jelentős lesz az áremelkedés a viszonylag olcsó sós pálcikáknál,krékereknél, alacsonyabb a chipseknél és pellet snackeknél. Az adó nemokoz majd áremelkedést az extrudált ropogtatnivalók esetében, mert ezutóbbiak mentesülnek alóla, valószínű továbbá, hogy a legtöbbsósmogyoró-féle ára sem emelkedik majd, hiszen, bár ezek többsége az adó hatálya alá esik, a sótartalom csekély csökkentésével a gyártókkikerülhetik az adófizetést.

12,5 százalékkal drágul a chips

Az adó miatt a Chio Chips és a Pom-Bär 12,5 százalékkal drágul, a 250 grammos Maxi Mix viszont 30 százalékkal. Nem változik a Chio MasterCrok, a Chio Classic Flips és a Chio Disney termékek ára, ésugyanannyiba kerül majd a Chio Földimogyoró, Pisztácia, Kesudió,Mandula, mivel ezekben a termékekben a határérték alá – 1 százalékra -csökkentették a sótartalmat.

Öt forinttal drágul a kóla, 62 forinttal az energiaital

A Coca-Cola közölte, az általuk gyártott, adó által érintettszénsavas üdítőitalok – Coca-Cola, Fanta, Kinley – literenként ötforinttal drágulnak majd, és ugyanekkora áremelkedésre kell számítanunk a gyümölcsitaloknál, és a jeges teánál is.

Ennél nagyobb mértékű lesz a drágulás az energiaitalok esetében -Burn, Monster -, amelyek 62,5 forinttal kerül majd többe szeptembertől a népegészségügyi termékdíj miatt.