Itt az újabb megszorítás

Megszüntetnék a 98 százalékos kiemelt támogatási kulcsot, s összesen három új támogatási szintet vezetnének be a gyógyászatisegédeszközök társadalombiztosítási támogatásában – derül ki a MedicalOnline birtokába jutott szakmai anyagból. Eszerint 70-90 százalékos ártámogatással juthatnának szükséges eszközeikhez a fogyatékosok, 50-70 százalékos kiegészítésre tarthatnának igényt a véglegesegészségkárosodással élők, s 0-50 százalék közötti támogatássalszámolhatnának mindazok, akik átmenetileg szorulnak valamilyengyógyászati segédeszközre.

Vénydíj és támogatáscsökkenés

A közgyógyellátottak esetében vénydíjat vezetnének be, s emellett az érintettek közgyógyellátási jogcímen csak aközgyógyellátás alapjául szolgáló betegséghez kapcsolódó eszközökkellennének elláthatók.

Egyes területeken – bár ezekről egyelőre semmit sem tudni – kizárólag kölcsönzéssel Többet fizethetünk a segédeszközökért islehetne hozzájutni a szükséges gyógyászati segédeszközhöz, miközben erősenvisszafognák a javításra szánt keretet is. Ez utóbbival kapcsolatbandöntésre vár, hogy teljesen megszüntetik a javítás támogatását, vagycsupán limitálják igénybevételének lehetőségét. Ez utóbbi akár aztis jelentheti, hogy támogatással javíttatni évente csak egyszer lehetne, de ez a lehetőség sem járna a jótállás megszünését követő esztendőben.

Ami az egyes betegségekhez kapcsolódó gyógyászati segédeszközök támogatását illeti, az inkontinenciában szenvedők által használt betétek támogatását például 80-ról 70 százalékra mérsékelnék, a nadrágpelenkákból napi három helyett kettőt lehetne rendelni, receptenként összesen egy havi mennyiséget, ajelenlegi három hónapra elegendő helyett. Ennek megfelelően csökkenne avény érvényességi ideje is, a jelenlegi 90-ről 30 napra.

A gyermekek által használt sztómaterápiás eszközök kivételével 98-ról 90 százalékra mérsékelnék az ártámogatás mértékét, a sztómadugók esetében még többel, 98-ról 80 százalékra.

A takarékosság kiterjedne a cukorbetegekre is. A diabétesz tesztcsíkok jelenlegi 80 százalékos ártámogatását 70 vagy 50 százalékra gondolják „kerekíteni”, s teljesen megszüntetnék az adagolópenek támogatását, mondván, ezt a cégek amúgy is ingyen biztosítják az inzulinhoz.

Közgyógyellátási jogcímen a jövőben nem lehetne mopedeket és motorkerékpárokat támogatni, e termékekre támogatás-volumen szerződést kötne az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Ugyancsak csökkenne – 70-ről 60 százalékra – a hallásjavító eszközök támogatása, a 9 év alatti betegeknél 4-ről 6 évre emelnék a kihordásiidőt, miközben a jelenlegi 6-ról visszaállítanák 7 évre a digitálishallókészülékek használati idejét.

Mindez egyelőre az elképzelések kategóriájába tartozik, bár sok idő az egyeztetésekre és tárgyalásokra nincs, hiszen az eredeti elképzelések szerint március 1-től már a módosított támogatási rendszer szerint kellene működni – legalábbis a gyógyászati segédeszköz piacon.

Ahol az áfa körbejár

A megszorítási tervek ötlete vélhetően még a tavalyi évbenfogalmazódtak meg, amikor már látni lehetett, hogy az eredetilegtervezett 44,7 milliárd helyett több mint 51,6 milliárd forintot kelldecember 31-ig a gyógyászati segédeszközök támogatására fordítani. Igaz, ebben az általános forgalmi adó 27 százalékra emelése is „beletette” amaga 800 milliós többletét.

A gyógyászati segédeszközök idei költségvetése meglehetősenhektikusan alakult a tervezés folyamán. Bár a szaktárca és azegészségpénztár minimum 47 milliárd forint elkülönítését tartotta volnafontosnak a gyse támogatására – s ezzel egyetértett jelentésében azÁllami Számvevőszék is – a dolgok immár megszokott rendje szerint, utolsó pillanatban, a kormányülésen 43,3 milliárdra faragták a gyógyászati segédeszközök idei támogatására szánt keretet. S bár ezt az összeget még a 25 százalékos áfával számolták, akkor semmódosították, amikor 27 százalékra emelték az általános forgalmi adót,mint ahogy akkor sem, amikor nem egy költségvetési tételt újraszámoltak, immár 300 forintos euró árfolyamon.

Többet fizethetünk a segédeszközökért isEz utóbbi azért is érdekes, mivel a gyógyászati segédeszközökjelentős része vagy eleve külföldről érkezik hazánkba, vagy importalkatrész illetve alapanyagok felhasználásával készülnek. Ezek hányadaegy-egy termékben elérheti akár a 95 százalékot is. Áremelésre a jelenlegi szabályok még akkor sem adnak lehetőséget a forgalmazóknak, ha – mint arra volt példa az elmúlt hónapokban – a kelleténél magasabbra szárnyal a forint/euró árfolyam. Az
idevágó cikkely ugyanis úgy szól, hogy az ár nem térhet el a közfinanszírozás alapjául elfogadott ártól – legalábbis felfelé.

Csökkenteni ugyanis bátran lehet. Nem véletlen, hogy a gyártók és forgalmazók az idevágó passzusok módosításáért lobbiznak. Utoljára 2003 májusától emelhettek árat a gyse piac résztvevői, azóta egyetlen kivételként, 2010-ben tették ezt lehetővé azortopéd cipőt készítőknek. Az érintett cégek korábban azt is javasolták, hogy bizonyos termékek illetve termékcsoportok esetében csökkentsék 5vagy 18 százalékra az áfát, amit egyébként az uniós szabályok islehetővé tesznek. Kedvezményes körbe tartozhatnának például az egyedigyártású segédeszközök, vagy azok a termékek, amelyek jelenleg 98százalékos ártámogatásban részesülnek. Ezzel ugyanis – így a többszörhangoztatott érvelés – nem éri kár sem a költségvetést, sem azegészségpénztárt. Az OEP ugyanis bruttó áron fizet aforgalmazóknak illetve előállítóknak, akik ebből fizetik be a forgalmiadót az államnak – vagyis az áfa összege lényegében „körbejár”.

Több évtizednyi visszalépés

Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen eredménnyel zárulnak afebruári tárgyalások, amennyiben a vázolt lépéseket megteszik, igenrosszul járnak a rászorulók. A 98 százalékos kulcs 90 százalékracsökkentése nem kevesebbet jelent, mint a betegterhek drasztikusemelkedését. Az inkontinencia betétek, sztómazacskók számánakcsökkentése pedig több évtizednyi visszalépést jelent a jelenlegi ellátási szintről.