Javaslat a gyógyszerhiány elkerülésére

A gyógyszertárak a finisben igyekeznekmegszabadulni a majdan csökkentett árú készleteiktől, hogy ne érje őketveszteség. Új áron elvileg csak a bevezetés időpontjától rendelhetnek anagykereskedőktől. Azok a betegek tehát, akiknek elfogyott az adott orvosságuk, vagy akiket azorvos újonnan állít rá a terápiára, emiatt néhány napig csak nehezen,több patika felkeresésével vagy egyáltalán nem jutnak gyógyszerhez. Ez a helyzet hosszú ideje nagyjából egyhetes átmeneti gyógyszerhiányt ésfölvásárlást idéz elő, ami jelentős zavart okoz az ellátásban, és természetesen a közkassza, valamint a betegek járnak vele a legrosszabbul.

Ezt orvosolná a Magyar Gyógyszerészi Kamara elképzelése, amelyről a köztestület alelnöke, Hankó Zoltán elmondta, levélben fölkeresték a most csaknem hatszáz olcsóbbá váló készítmény gyártóit,illetve nagykereskedőit. Azt kérték tőlük, már e hónap utolsó napjaibanvalamennyien az új árat érvényesítsék a patikákban, hogy azok feltölthessék készleteiket.

A kamara azért is volt ilyen „merész”, mert régebben működött ilyen gyakorlat. A köztestület szerint mivel most sok gyógyszer csökkent áron kerül forgalomba, intézményesíteni kellene az eljárást. Annak kapcsán, hogy mekkora kiesést okozna ez a gyártóknak ésnagykereskedőknek, Hankó Zoltán azt válaszolta, az olcsóbb szerek előrehozott, ezért jelentős mértékű forgalmazása kiegyenlítheti azárkülönbözetből származó esetleges veszteséget.