Javult a levegő minősége a fővárosban

A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága úgytájékoztatott, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapravonatkozó előrejelzése szerint a szálló por koncentrációjának napiátlaga az egészségügyi határérték fölött, de általában a tájékoztatásiküszöbérték alatt valószínű. A légszennyező anyagok továbbifeldúsulására nem kell számítani, a levegőminőség további kismértékűjavulása valószínű.

A légszennyezettségi állapotot folyamatosan mérő műszerekellenőrzött szombati adatai alapján – további javulás mellett – akisméretű szállópor szintje öt mérőponton az egészségügyi határértéketsem érte el, hat esetben a tájékoztatási küszöbérték és az egészségügyi határérték közötti légszennyezettség alakult ki, míg Csepelen épp atájékoztatási szint fölötti volt.

Fenti mérési eredmények alapján – a vonatkozó jogszabályok szerint – Tarlós István főpolgármester megszünteti a szmogriadó tájékoztatásifokozatát.

A városvezető köszönetet mondott azoknak a budapestieknek, akikfelismerték a helyzet komolyságát, s autóhasználatukat korlátozva aközösségi közlekedést részesítették előnyben, továbbá az iparipontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmifelelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen csökkentették ahelyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.

Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködéséreabban, hogy a szmoghelyzetek kialakulása, súlyosabb esetekben akorlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen – közölte aFőpolgármesteri Hivatal.

Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársaszombaton a rövid távú előrejelzésekkel kapcsolatban azt mondta,folytatódik a hideg, párás, borongós idő. A jelenlegi kilátásokszerint nem várható nagyobb hidegfront, amely nagyobb széllökésekkeljárna, így a szálló por magas koncentrációja okozta légszennyezettségsem szűnik meg. A következő napokban  helyenként javulhat, néholviszont romolhat a levegő minősége – tette hozzá.