Jelentős bércsökkenéstől félnek az egészségügyiek

A Munka Törvénykönyvének tervezett módosításáról csütörtökön egyeztettek a szakszervezetek a Nemzetgazdasági Minisztériummal. A szakszervezetekpolitikai vitát szeretnének és három oldalú egyeztetést, ahol amunkaadók is jelen vannak. A tárca egyelőre csak annyit ígért,megvizsgálja, mely javaslatok építhetők be a tervezetbe.

Krisztina tizenhét éve dolgozik ápolóként egy hematológiai osztályon, többnyire éjszakás műszakban. Azt mondja a fizetése harmadát veszítené el havonta, ha csökkentenék, illetve eltörölnék a műszakpótlékot. „Ez harmincezer mínuszt jelentene, de huszonötezret biztos’. Itttényleg nem lehet aludni éjszaka, itt éjszaka is vannak vénásgyógyszerek, szájon át beadandó készítmények, tehát itt tényleg nincsenalvás. De nem is fogunk éjszakázni attól a perctől kezdve, hogy ezbekövetkezik. Nagyon rossz ötletnek tartjuk” – mondta a rádiónknaknyilatkozó kórházi ápoló.

Balogh Zoltán, a Magyar EgészségügyiSzakdolgozói Kamara elnöke azt mondta a Krónikának, hogy legalábbötven-hatvan ezer dolgozót érintene a módosítás. Aki sokat éjszakázik,annak harminc-harmincöt százalékkal csökkenne a fizetése. Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke, aki részt vett a minisztériumiegyeztetésen, azt mondja, csupán két dolgot ígért a tárca: egyrészt azt, hogy megvizsgálják, mely javaslataikat tudják támogatni, másrészt azt,hogy jelzi a kormánynak a szakszervezetek igényét a három oldalúegyeztetésre. Gaskó István szerint a háromoldalú egyeztetés indoka, hogy a felvetődött kérdéseket a a munkaadók nélkül nem lehet megbeszélni.

A teljes cikk az MR1 Kossuth Rádió oldalán olvasható, a beszámoló meghallgatásához kattintson ide!