Jelentsük be a hamis gyógyszereket- az OGYÉI kérése az egészségügyi szakemberek felé

Dr. Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója hamis gyógyszerek elleni felhívással fordult az orvosokhoz, arra kérve őket, hogy jelezzék az Intézet felé, ha hamis, vagy illegális úton szerzett gyógyszerről szereznek tudomást.  

Magyarországon a hamis gyógyszereket a gyógyszerellátási lánc szigorú ellenőrzésének köszönhetően kizárólag a nem engedélyezett csatornákon keresztül forgalmazzák, vagyis a fogyasztók például piacokon, az utcán, klubokban és edzőtermekben férhetnek hozzá ezekhez a termékekhez.

A fentieken kívül Magyarországon is jelentős terjesztési csatornának számít az internet. Ezekről a honlapokról gyakran a betegeiktől értesülhetnek az orvosok és a gyógyszerészek, hisz sokan magukkal viszik a rendelésre vagy a patikába az interneten vásárolt készítményeket. Gyakran már a csomagolás is árulkodó. A leggyakoribb jel a nem egyenletes festék a dobozon, vagy annak az eredeti terméktől eltérő színe. Máskor a lejárati idő elmosódott, vagy egyáltalán nem szerepel a külső csomagoláson.

Előfordul, hogy a betegtájékoztató másképpen van hajtogatva, mint az eredeti terméké, ami a hajtás-irányát, méretét egyaránt érintheti. A bliszteren a kötelező alaki elemek is hiányozhatnak. Az állásukban széteső, már a bliszterben szétmálló tabletták, a kopott tablettaélek tablettanyomatok legyenek mindig gyanúsak, ahogy a betegtől kapott, mellékhatásokra utaló információ is árulkodó lehet.

hamis-gyogyszer

Más országok tapasztalataiból okulva az OGYÉI arra kéri az orvosokat és a gyógyszerészeket, hogy jelezzék a gyógyszerügyi hatóság felé, ha legálisan beszerzett gyógyszerekkel kapcsolatban felmerül a gyógyszerhamisítás gyanúja, vagy ha olyan honlapról, webáruházról szereznek tudomást, mely feltételezhetően hamis vagy nem engedélyezett gyógyszereket forgalmaz. A gyanús honlapokról a bejelentést a hamisgyogyszer@ogyei.gov.hu email címre várják, ebben az esetben kizárólag a honlap elérhetőségét (URL címét) kell bemásolni a levélbe. Bővebb információért keressék fel az OGYÉI honlapját: www.ogyei.gov.hu.

Forrás: http://weborvos.hu/gyogyszerpiac/keressel_fordul_az_orvosokhoz_az/224108/