Jóri: ki kell adni kórházadósság adatait

Jóri András adatvédelmi biztos szerint nyilvánosak azegészségügyi fekvőbeteg-ellátó intézmények adósságállományára vonatkozóadatok, így nem tarthatók vissza a számok sem azok döntés-előkészítőjellegére, sem pedig az adatvédelmi törvényre való hivatkozással. Azombudsman az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében utalt arra:korábban egy országgyűlési képviselő fordult hozzá, mert közérdekűadatra vonatkozó kérését a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nemteljesítette. A képviselő az egészségügyi fekvőbeteg-ellátó intézményekadósságállományára vonatkozó adatokat kívánta megismerni, ám kérését aminisztérium elutasította, arra hivatkozva: az egyes intézményekadósságának összegei adatvédelmi okokból nem adhatók ki, illetvedöntés-előkészítő adatoknak minősülnek.

Az adatvédelmi biztos azonban megállapította: nem állja meg a helyétez az álláspont; az adósság a kórház (vagy fenntartója) mint jogiszemély adata, e körben a személyes adatok védelmére nem lehethivatkozni. Álláspontja szerint nem megalapozott az adatok döntésmegalapozását szolgáló jellegére való hivatkozás sem.

Rámutatott arra: az egészségügyi fekvőbeteg-ellátó intézményekadósságállományára vonatkozó adatok mint állami feladatot ellátó szervkezelésében levő adatok az adatvédelmi törvény értelmében közérdekűnekminősülnek, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak így kötelessége minden,ezek megismerésére benyújtott igényt teljesíteni, függetlenül attól,hogy azt országgyűlési képviselő vagy magánszemély nyújtja be.

Jóri András levélben kérte a miniszter intézkedését az ügyben – áll a közleményben.