Jövőre lesz korszerű gyógyszer a májbetegeknek

A súlyos májbetegségben szenvedők számára jövőre olyan új terápiáslehetőség válik elérhetővé, amely több száz embernek életmentő kezeléstjelent – közölte az egészségügyi államtitkár szerdán Budapesten. Szócska Miklós a sajtótájékoztatón elmondta: ezzel az új készítménnyel a korábbi 40százalékos gyógyulási arány helyett 70 százalékos gyógyulás érhető el aHepatitis C-ben szenvedő betegek számára. A jövő évi gyógyszerkasszából2,5 milliárd forint fordítható az új terápia támogatására, így azteredményesség alapú szerződésben fogják finanszírozni – mondta azállamtitkár.

Werling Klára, a Vírusos Májbetegek OrszágosEgyesületének (VIMOR) elnöke elmondta: erre a készítményre háromezerbeteg várt, akik a korábbi kettős kombinációjú szerre nem reagáltak.Hatékony kezelés hiányában nekik májzsugor, de akár májrák lehetségeskialakulásával kellett volna szembenézniük. A következő években viszontaz új készítménynek köszönhetően ezek a betegek meggyógyulhatnak, újramunkába állhatnak – tette hozzá.

A VIMOR elnöke elmondta, hogy a szakma által kidolgozottprioritásindex alapján állították fel azt a várólistát, amelynek elejénazok vannak, akiknek az állapota a legsúlyosabb. Első körben négyszázbeteg számára támogatják ezt a drága, ugyanakkor költséghatékonyterápiát.

Az új készítményért az elmúlt fél évben a petíciótól a demonstrációig számos eszközzel küzdöttek a betegszervezetek. Július 27-én, az AIDSvilágnapja alkalmából a VIMOR és az Összefogás a Vírusos MájbetegekértEgyesület petíciót nyújtott át az egészségügyi ágazatvezetésnek.

AZ OEP ártámogatási főosztályának vezetője, Bidló Judit szeptember végén az MTI-nek azt mondta, hogy a támogatásra várókészítmények között a hepatitis C kezelésére szolgáló készítmények azok, amelyek a kezdeti külföldi tapasztalatok alapján terápiás áttöréstjelenthetnek.

A májbetegeket képviselő két betegszervezet újabb petíciótfogalmazott meg, azt viszont október 12-én már demonstráció keretébenadták át az ágazatvezetésnek. Ebben azt írták: a betegség korszerűgyógyszerekkel kezelhető lenne, az úgynevezett C-vírus okoztamájgyulladás új gyógyszereit azonban az állam nem támogatja, emiatt”megfizethetetlenül drágák”. Az egészségügyi államtitkárság errereagálva aznapi közleményében azt írta: tisztában vannak azzal, hogy aHepatitis C-re vonatkozó új terápia eredményes megoldás, éppen ezért aNemzetgazdasági Minisztériummal és a gyógyszert forgalmazó cégekkelmegkezdték a készítmény befogadására vonatkozó tárgyalásokat.