Jövőre még biztos nem lesz e-recept

„Az e-receptbevezetésére szolgáló projektek kidolgozása folyamatban van. Részletesfelvilágosítást a bevezetés és működtetés technikai lépéseinek véglegesítéseután tudunk adni.” A szaktárca ezzel a két mondattal válaszolt a Világgazdaság e-receptbevezetésére vonatkozó kérdéseire.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár októberbenkihirdetett vénytenderéből kiderül, hogy az e-recept jövőre is legfeljebbmodellkísérletben képzelhető el. Az OEP ugyanis 2014-re szinte pontosan az ideiévivel megegyező számú, 258,6 millió papír alapú recept beszerzésére írt ki eljárást.

A korábbi években havonta 20–22 millió, az utóbbi két esztendőben márátlagosan 26 millió vény fogyott havonta (aminek az a legfőbb oka, hogy egyreceptre csak egy orvosságot lehet felírni, azt is csak egy hónapra). 2009-ben254,5, 2010-ben 240, 2011-ben 263,3, tavaly már 318 millió forintot költött azOEP vénybeszerzésre. Idén szintén enyhén nő a költés: októberig már 275,7millió forintot utalt át az egészségbiztosító a recepteket szállító SzenzorKft.-nek.

Rövid távon ennél lényegesen nagyobb kiadás, körülbelül egymilliárd forintaz e-recept bevezetéséhez szükséges informatikai háttér kialakítása, ami márközéptávon megtérül. Nem csak azért, mert nem kell papírreceptekre költeni, deúgy is, hogy ezzel elkerülhetők a tévesztések, átláthatóbbá válik, melyik orvosmit rendelt, melyik beteg mit váltott ki.

Forrás: Vg.hu