Juharszirup segíthet a baktériumok legyőzésében

Az antibiotikumok túlzott és nem megfelelő használata antibiotikum-rezisztens törzsek megjelenéséhez vezetett, ami mára már olyan jelentős népegészségügyi problémává nőtte ki magát, hogy azonnali lépéseket tesz szükségessé.

A montreali McGill Egyetem egyik kutatócsoportja szerint a megoldás egy olyan fa nedvében lehet, mely bőségesen rendelkezésre áll Észak-Amerikában. Az Applied and Environmental Microbiology című lapban megjelent cikk részletesen bemutatja, hogy hogyan fedezték fel, hogy a koncentrált juharfa-szirup kivonat érzékenyebbé teszi a baktériumokat az antibiotikumokra.

juharszirup-hgysz

A juharszirup olyan fenolos vegyületeket tartalmaz, melyek fertőtlenítő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A tanulmány során fenolos vegyületekben gazdag kivonatokat állítottak elő, és ezek hatását vizsgálták olyan kórokozókon, amik gyakran okoznak húgyuti fertőzést. A juharszirup kivonatoknak önmagukban csak enyhe hatása volt, de antibiotikumokkal kombinálva igencsak potensekké váltak. A kombinációban alkalmazott készítmények különösen hatékonyak voltak a mikrobiális biofilm lebontásában is.

A fenolos vegyületek többféle hatás révén gyengítik a baktériumokat. Egyrészt porózusabbá teszik a sejtmembránokat, így az antibiotikumok könnyebben bejuthatnak a sejtekbe. Ezt követően megakadályozzák a sejtbe bejutott antibiotikum molekulák aktív sejten kívülre irányuló transzportját is. Végezetül pedig oly módon befolyásolják a génexpressziót, mely csökkenti a rezisztencia kialakulását.

A kutatók azt remélik, hogy a felfedezés segítségével csökkenthető lesz az antibiotikumok felhasználása, és ezzel a rezisztens törzsek megjelenésének sebessége is.

Forrás